Tüp bebek tedavisi, yıllardır süregelen ve başarı şansı giderek artan bir gebelik tedavisidir. Çevresel ve hormonal birçok etken, kısırlık üzerinde etkili olmaktadır. Kısırlık oranlarının giderek artmasıyla da çiftler tüp bebek tedavisine, yardımcı üreme tekniklerine başvurmaktadır. IVF (invitro fertilizasyon) yani tüp bebek alanında birçok teknolojik gelişme görülmektedir. Ülkemizde de sıklıkla uygulanmaktadır. Birçok yardımcı ek tedavi seçenekleri de bulunmaktadır.
İçindekiler
- Tüp Bebek Tedavisi Nedir?
- Tüp Bebek Tedavisi Ne Kadar Sürer?
- Tüp Bebek Tedavisi Yumurta Toplama İşlemi
- Tüp Bebek Tedavisi Nasıl Yapılır?
- Tüp Bebek Tedavisi Aşamaları
- Tüp Bebek Tedavisi Süreci Nasıl İşler?
- Tüp Bebek Tedavisinde Kullanılan Yöntemler
- Tüp Bebek Tedavisinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Tüp Bebek Tedavisinde Riskler
- Tüp Bebek Tedavisinde Destekleyici Tedavi Seçenekleri
- Tüp Bebek Tedavisi Sonrası Gebelik
- Tüp Bebek Tedavisi Fiyatları
Tüp Bebek Tedavisi Nedir?
Tüp bebek tedavisi, doğal yollarla gebe kalamayan çiftler için uygulanan bir tedavi yöntemidir. Nedeni açıklanamayan kısırlık, tüplerde tıkanıklık, erkekte sperm problemleri, ileri yaş gibi nedenler çiftleri tüp bebek tedavisine yönlendirmektedir. Tüp bebek tedavisinde kadından yumurta, erkekten de sperm alınır ve bir laboratuvar ortamında bir araya getirilir. Bu şekilde döllenmenin olması beklenir. Döllenen yumurtalar bir süre sonra kadının rahmine yerleştirilir ve bebeğin gelişim süreci normal gebelikteki gibi devam eder.
Tüp Bebek Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Tüp bebek tedavisi bir süreçtir. Bu süreç de çiftlerin sorunlarına bağlı olarak farklı süreleri kapsayabilir. Aslında tüp bebek tedavisi ortalama 17 gün sürmektedir. Ancak kişilerin tüp bebek tedavisinin başarı oranını artırmak ya da farklı tedavileri gerçekleştirmek için geçireceği aşamalar bu süreyi uzatabilir. Embriyo transferi yapıldıktan sonra da ortalama 10 gün beklenir ve gebelik testi yapılarak sonuç belirlenir.
Tüp Bebek Tedavisi Yumurta Toplama İşlemi
Tüp bebek tedavisinde yumurta toplama işlemi ilk önce yumurtalık uyarıcı ilaçlar ile başlamaktadır. Kadınlarda normalde ayda bir tane yumurta olgunlaşır ancak tüp bebek tedavisinde bir tane yumurta etkili şekilde döllenmeyebileceği için daha fazla yumurta gerekir. Çok sayıda yumurta elde edilebilmek için de yumurtayı uyarıcı ilaçlar kullanılır. Tüp bebek tedavisinde yumurta toplama işlemi kişiye özel bir şekilde yapılmaktadır. İlaçların dozları kişiye özel planlanmaktadır. Yumurtaların uyarılma işlemi 10-12 gün sürebilmektedir. Sonrasında hafif bir anestezi ile yumurtalar toplanır. Yumurta toplama işlemi ortalama 20-30 dakika sürmektedir.
Tüp Bebek Tedavisi Nasıl Yapılır?
Tüp bebek tedavisi genel olarak anne adayından alınan yumurtalar ile baba adayından alınan spermlerin bir arada döllenmesi ile gerçekleştirilir. Döllenme işlemi laboratuvar ortamında yapılmaktadır. Meydana gelen embriyo daha sonradan anne adayının rahmine yerleştirilir ve gebeliğin süreçleri normal olarak devam eder. Ortalama iki hafta sonra gebeliğin başarılı olup olmadığına bakılır. Eğer anne adayının kan testindeki Beta HCG değeri istenilen şekildeyse hamilelik süreci başlamış demektir. Tüp bebek ile olan bebeğin, doğal yollar ile olan bebekten tek farkı döllenme aşamasıdır. Sağlık açısından veya hamilelik süreci açısından hiçbir fark bulunmamaktadır.
Tüp Bebek Tedavisi Aşamaları
Tüp bebek tedavisi birkaç aşamadan oluşmaktadır. Bu aşamaların en başında çiftin tüp bebek doktoru tarafından muayene olması gelmektedir. Çiftin hikayesi doktor tarafından dinlenir. Anne ve baba adayı muayene edilir, birtakım testler uygulanır. Kısırlık ve tüp bebek tedavisi hakkında çifte bilgi verilir. Sonrasında tüp bebek aşamaları uygulanmaya başlanır. 6 aşamadan oluşan tüp bebek tedavisi aşağıdaki süreçleri içermektedir.
1. Aşama: Yumurta Uyarımı
Yumurta uyarımı, tüp bebek tedavisinde fazla sayıda yumurta elde etmek için önemli bir adımdır. Yumurta uyarma işlemi kadının adet tarihinin 2. veya 3. gününden sonra başlamaktadır. Öncesinde kan testleri yapılır, progesteron düzeyi incelenir, ultrasonografi yapılır. Bu işlem kişiye göre değişiklik gösterebilir, ortalama 8-12 gün sürmektedir.
2. Aşama: Yumurta Toplanması
Yumurtalık uyarılması sonrasında birkaç yumurta için çatlatıcı iğne uygulanır. Bu iğneden yaklaşık 34-36 saat sonra yumurta toplama işlemi başlamaktadır. Yumurta toplama ağrısız bir işlemdir ve vajinal ultrason ile birlikte yapılmaktadır. Yumurta toplama yaklaşık 15-20 dakika sürmektedir. Sedasyon yani hafif uyutma şeklinde bir anestezi ile yapıldığı için kişi acı hissetmemektedir.
3. Aşama: Sperm Toplanması
Sperm toplama aşamasında erkekten bir odada mastürbasyon yolu ile sperm örneği toplanmaktadır. Erkekten alınan sperm örnekleri laboratuvara gönderilmektedir. Eğer erkekteki meni örneğinin içerisinde sperm bulunmuyorsa, cerrahi yöntemlerle sperm elde edilmektedir.
4. Aşama: Döllenme
Döllenme aşamasında erkekten alınan sperm ile kadından alınan yumurta laboratuvar ortamında bir araya getirilir ve döllenmesi beklenir. Embriyoların büyüme süreci takip edilir. Klasik tüp bebek tedavisinin döllenme aşamasında mikroenjeksiyon tekniği kullanılabilir. Mikroenjeksiyon tekniği kullanılıyorsa bu aşamada sperm direkt olarak yumurtanın içine enjekte edilmektedir. Mikroenjeksiyon tekniği spermle ilgili problemler yaşandığı zaman veya klasik tüp bebek tedavisinde önceden başarısız olunduğunda uygulanmaktadır.
5. Aşama: Embriyo Transferi
Embriyo transferi uygun olan günde gerçekleştirilmektedir. Embriyo transferi yapılacak gün, çiftin durumuna ya da embriyonun kalitesine göre değişebilmektedir. Transfer embriyonun 3. veya 5. gününde yapılabilir. Bir kateter yardımı deneme yapılır ve rahim içine nasıl ulaşılacağı belirlenir. Sonrasında embriyolar katetere yüklenir, laboratuvardan getirilir. Transfer işlemi gerçekleştirilir.
6. Aşama: Gebelik Testi
Tüp bebek tedavisinin son aşaması, gebelik testidir. Yumurta toplama gününden 14 gün sonra gebelik testi yapılmaktadır. Gebelik testi pozitif çıkan kişilerde değerin yükselme durumu iki gün boyunca takip edilir. Ortalama 10 gün sonra ultrason ile kontrol yapılır.
Tüp Bebek Tedavisi Süreci Nasıl İşler?
Tüp bebek tedavi süreci, öncelikle doktor muayenesine çiftin birlikte gitmesi ve sorunun kaynağının değerlendirilmesi ile başlamaktadır. Doktor çiftin hikayesini dinleyerek kadını muayene eder, ultrason ile inceleme yapar. Kadın için yumurtalık kapasitesini belirleyen AMH testi yapılır. Yine muayene içerisinde HSG filmi, histeroskopi, kan testlerine bakılarak değerlendirilir. Erkeğin de sperm analizi yapılır ve üroloji doktoru ile görüşmesi istenebilir. Hem kadın hem erkek için yapılan bu değerlendirmeler sonucunda çifte uygun olan tedavi yöntemi belirlenir. Tüp bebek tedavisinin birkaç aşaması vardır ve bu tedavide farklı yöntemler, destekleyici tedaviler kullanılmaktadır.
Tüp Bebek Tedavisinde Kullanılan Yöntemler
Tüp bebek tedavisinde kullanılan yöntemler klasik tüp bebek tedavisi ve mikroenjeksiyon yöntemi olarak sıralanabilmektedir. Bu iki yöntemin birbirinden tek farkı döllenme aşamasıdır. Klasik tüp bebek tedavisinde döllenme aşamasında sperm ve yumurta laboratuvar ortamında bir araya getirilir ve doğal yollar ile döllenme oluşması beklenir. Mikroenjeksiyon yöntemi ise spermin yumurtayı doğal olarak dölleyemeyeceği için direkt olarak yumurtanın içine enjekte edilmektedir. Mikroenjeksiyon yöntemi ICSI olarak da bilinir ve erkekteki spermin az sayıda olması, kalitesinde sorun olması gibi nedenlerden dolayı uygulanmaktadır.
Tüp Bebek Tedavisinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Tüp bebek tedavisinden önce ve sonra dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Öncelikle bu sürecin nasıl işleyeceği ile ilgili bilgileri çiftin edinmesi gerekmektedir. Tüp bebek tedavisinin başarı oranları hakkında da gerekli bilgileri edinmek önemli olacaktır. Hem kadın hem erkeğin tüp bebek tedavisi sürecinde sigara ve alkol tüketimini bırakmaları önerilecektir. Sağlıklı beslenmeye özen gösterilmeli, kuru yemiş tüketilmeli, folik asit yönünden zengin besinlerle beslenilmelidir. Tüp bebek tedavisi yapılan kişilerin obezite, sigara kullanımı, aşırı beslenme, vücut kitle indeksi değerleri değerlendirilmelidir.
Tüp Bebek Tedavisinde Riskler
Tüp bebek tedavisinde bazı riskler ve yan etkiler bulunmaktadır. Öncelikle yumurta uyarma aşamasında uygulanan ilaçlar kadın üzerinde bazı yan etkilere sebep olabilmektedir. Karın bölgesinde ağrı, alerjik reaksiyon, ishal, kusma, mide bulantısı, yumurtaların aşırı uyarılması gibi etkiler görülmektedir. Uyarma işleminden sonra foliküllerden yeterli sayıda yumurtanın sağlanamaması da bir risktir.
Tüp bebek tedavisinin genel riskleri de döllenmenin sağlanamaması, embriyonun rahme tutunamaması, OHSS riski, yumurtaların gelişmemesi gibi sayılabilir. Bu tedavideki en büyük risk gebeliğin oluşamamasıdır. Birçok nedenden kaynaklı olarak bu riskler ortaya çıkabilmektedir.
Tüp Bebek Tedavisinde Destekleyici Tedavi Seçenekleri
Tüp bebek tedavisi için başvuran, birçok farklı kısırlık nedeni olan çiftler bulunmaktadır. Çiftlerin tüp bebek başarı şansını artırmak için öncelikle detaylı bir muayene yapılması, kısırlık nedeninin araştırılması için detaylı testler uygulanması gerekmektedir. Kısırlık nedeni bazen bilinemeyebilir, bazen de tüp bebek tedavisi sırasında belli olmaktadır. Başarılı bir tedavi süreci geçirebilmek için hem uzman bir doktor ve ekibine ihtiyaç duyulur hem de çiftlerin sağlıklı bir yaşam benimsemesi gerekir. Tüp bebek tedavisini destekleyici tedaviler arasında PRP tedavisi sayılabilir. Tüp bebekte PRP tedavisi kadın yumurtalıklarının kalitesini artıran, bebeğin rahme tutunabilmesi için rahim zarını kalınlaştıran, yumurtalıkları uyaran bir işlemdir.
Sperm kalitesinden, sayısından kaynaklanan bir sorundan dolayı tüp bebek tedavisi uygulanıyorsa, destekleyici bir yöntem olarak ICSI, yani mikroenjeksiyon tercih edilebilir. Mikroenjeksiyon yöntemi ile en iyi sperm seçilerek direkt olarak yumurtanın içine enjekte edilir ve bu şekilde döllenme oluşması beklenir. Bu yöntem tüp bebek tedavi şansını artırmaktadır.
Tüp bebek tedavisinde embriyo dondurma yöntemi; tüp bebek yöntemi ile elde edilen embriyonun özel bir ortamda dondurularak saklanması ve ilerleyen dönemlerde istenildiği zaman kullanılmasını ifade etmektedir. Farklı teknikler ile embriyoları (blastokist) dondurma işlemi mevcuttur. Sağlıklı ve kaliteli olan embriyolar seçilerek dondurma işlemi yapılmaktadır.
Tüp Bebek Tedavisi Sonrası Gebelik
Tüp bebek tedavisi sonrasında gebelik süreci, normal bir gebelikten farklı değildir. Hamilelik sürecinde görülen belirtiler, normal gebelikle aynı şekilde ilerlemektedir. Gebelik takip süreci, tüp bebek tedavisi sonucu gebelikte benzer şekildedir. Tüp bebek sonrası 12-14. günlerde gebelik testi yapılır. Pozitif çıkan bu test sonrasında kan testi incelenir. Kan testine 2 gün sonra tekrardan bakılır. İkinci kere bakılan kan testinden sonra eğer hamilelik değerleri yükselmiş ise gebelik kesinleşmiş denilebilir.
Tüp bebek tedavisi sonrasında gebelikte anne adayında; göğüslerde hassasiyet, halsizlik, mide bulantısı, baş dönmesi gibi belirtiler görülmektedir. Hem tüp bebek gebeliğinde hem de normal gebelikte bulantı ve kusma normaldir. İlk 3 ay gebelikte kusmanın en çok görüldüğü dönemdir. Kabızlık, sık idrara çıkma, ciltte lekelenme, ruh hali değişiklikleri gebelikte görülen diğer süreçlerdir.
Tüp Bebek Tedavisi Fiyatları
Tüp bebek tedavisi fiyatları aslında hastanın kısırlık nedenine ve tedavinin yapılacağı merkeze göre farklılık göstermektedir. Bebek sahibi olmak isteyen çiftler doktor tarafından muayene edildikten sonra onlara uygun şekilde bir tedavi planı hazırlanmaktadır. Her çiftin süreci farklı olabileceği için ücretlendirme de farklı olabilecektir. Doktorun önereceği ek tedavi fiyatlarda değişiklik sağlayabilir. Tüp bebek tedavisinde uzman Op. Dr. Külal Çukurova ile tüp bebek tedavisi fiyatları hakkında bilgi almak için iletişim kurabilirsiniz.
Tüp bebek tedavisi kaç ay sürer?
Tüp bebek tedavisi ilk aşamasından son aşama olan embriyo transferine kadar ortalama 16-17 gün sürmektedir. Tüp bebek tedavisi öncesi hazırlık süreçleri süreci daha da uzatabilmektedir.
Tüp bebeğin tutma olasılığı yüzde kaç?
Tüp bebek tedavisinin başarı oranı birçok faktöre bağlı değişse de en önemli faktör kadının yaşıdır. 35 yaşından genç kadınlarda %35 ve üzeri olarak bilinmektedir.
Tüp bebek ne kadara mal olur?
Tüp bebek tedavisi fiyatları çiftin kısırlık durumuna, verilecek ek tedavi hizmetlerine göre değişmektedir. Tüp bebek fiyatları için iletişime geçebilirsiniz.
Tüp bebek kimlerde tutmaz?
Tüp bebek tedavisinde bebeğin rahme tutunmasını engelleyen enfeksiyon, polip, miyom benzeri sorunlar görülebilmektedir. Rahim duvarı kalınlığı da yeterli olmadığı zaman bebeğin tutunması zorlaşabilir.
Tüp bebek hangi ayda yapılmalı?
Tüp bebek tedavisine adetin 2. veya 3. gününde başlanmaktadır. Yumurtalar uyarılmaya ve yumurtanın gelişmesi beklenmeye başlanır.
Hangi durumlarda tüp bebek olmaz?
Anne adayı menopoza girmişse, bir operasyon sonucu rahim alınmışsa, erkekte cerrahi yollarla bile sperm örneği alınamamışsa tüp bebek tedavisi yapılamamaktadır.
Sosyal Medyada Paylaş:
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Tüp bebek tedavisinde embriyo transferi başarıyı en çok etkileyen aşamadır. Transferl…
Devamını OkuTüp bebek işleminde PRP tedavisi son zamanlarda sıklıkla kullanılmakta olan ve yumurt…
Devamını Oku