İnfertilite yani kısırlık durumunda en etkili tedavi yöntemlerinden biri tüp bebek tedavisidir. Tüp bebek tedavi süreci çiftlere özel planlanan tedavilerdir. Tüp bebek tedavi aşamaları da bu planlamaya göre belirlenir. Hatta aynı kişiye birbirinden farklı dönemlerde uygulanan bile tedavi şekli farklılık gösterir.
Tüp Bebek Tedavi Aşamaları Nelerdir?
- Adetin 3. günü çok sayıda yumurta elde edebilmek için yumurta büyütücü hormon tedavisine başlanır,
- Yumurta çatlatma iğnesinden 35-36 saat sonra yumurta toplama işlemi uygulanır,
- Uygun teknikle sprem alınır ve laboratuar ortamında semenden ayrıştırılır,
- Toplanan yumurta ve sperm hücreleri laboratuar ortamında döllendirilir,
- 2-6 gün süreyle laboratuarda bekletilen embriyo hücresi, rahim içine transfer edilir,
- Embriyo transferinden 12 gün sonra gebelik testi yapılarak gebeliğin oluşumu kontrol edilir.
Tüp Bebek Tedavi Aşamaları Kaç Gün Sürer?
Tüp bebek tedavisi için kullanılan iğne ve ilaçlara, kişiden kişiye değişkenlik göstermekle beraber, ortalama 10-12 gün boyunca düzenli olarak devam edilir. Embriyonun rahime tutunma belirtileri ise şu şekilde sıralanabilir; Transferden yaklaşık 12 gün sonra kan testi yapılır ve gebelik oluşup oluşmadığına bakılır. O güne dek kan testinde gebelik çıkması mümkün değildir, bazı aceleci hastalar daha erken test yaptırdığından ve sonuç negatif çıktığından ne yazık ki moralleri bozulabilir. Kan testine kadar geçen süreçte herhangi bir hamilelik belirtisi olmaz. Yine bazı kişilerin hissettiği hafif karın ağrıları, mide bulantıları , bel ağrıları, halsizlik gibi belirtiler hamilelik göstergesi değildir. Embriyo transferi ardından yerleşme kanaması beklenmez. Embriyo rahmin içine yeşleştirirken hekim ultrason ile bıraktığı yeri görür ancak embriyo bırakılan yerden çok farklı bir noktaya da yerleşebilir. Anne adayında hamileliğin varlığını ve gidişatını kontrol gösteren hormona yani beta HCG hormonuna bakıldığında bebeğin tutunup tutunmadığı anlaşılmaktadır. Tüp bebek tedavisinin en zor olan kısmı çoğu çift için transferden sonra hamilelik testinin beklendiği dönemdir. Gebelik testinin pozitif çıkması embriyonun tutunduğunu ve “tüp bebeğin tuttuğunu” göstermektedir. O noktadan itibaren artık kişi hamile olarak kabul edilebilir.
Tüp Bebek Kimler İçin Gerekli?
Korunmadan düzenli cinsel ilişkiye girilmesine rağmen 1 yıl içinde gebelik elde edilememesi halinde, kısırlığın tedavisi ve yardımcı üreme teknikleriyle bebek sahibi olmak için bir hekime başvurulmalıdır.
- Hamile kalmayı düşünüyorsanız ve 30 yaşından büyükseniz ve 6 aydır menstrual kanamanız olmadıysa,
- Menstural periyodlarınız düzensiz ya da ağrılı geçiyorsa, pelvik ağrı, endometrioz (çikolata kisti gibi) veya tekrarlayan düşük durumları var ise
- Düşük sperm sayımı, testis ve prostat hastalıkları geçmişi veya cinsel problemler görülüyorsa bu tedavi için doktor ile görüşülebilir.
Kimler Tüp Bebek Yapamaz?
Yumurtlama işlevlerini tamamen kaybetmiş yani over rezervi bitmiş kadın hastalarda tüp bebek tedavisi uygulanamaz. Menopoz dönemine girmiş kadınlara tüp bebek tedavisi uygulanamaz. Herhangi bir sebepten dolayı rahmi alınmış kadınlara tüp bebek tedavisi uygulanamaz. Embriyonun rahim içinde tutunarak büyümesini etkileyen pıhtılaşma işlev bozuklukları, Kadında genetik ya da sonradan meydana gelen bağışıklık bozukluklar, gelişen embriyonun tutunup büyümesini engelleyebilen etkenler arasındadır. Bu durumlarda tüp bebek tavsiye edilmez.
Tüp bebek tedavisinde ilk ne yapılır?
Tüp bebek tedavisinde ilk olarak kadının yumurtalık rezervleri değerlendirilir. Adetin 3. gününde hormon testlerine bakılır.
Tüp bebekte en önemli aşama nedir?
Tüp bebekte en önemli aşama yumurtaların toplanmasıdır. İnce bir iğne ile toplanan yumurtalar işlenir.
Tüp bebek tedavisinde kaç gün yatılır?
Tüp bebek tedavisinde embriyo transferi sonrasında bir yarım saat dinlenmek yeterli olacaktır.
Tüp bebek zor bir süreç mi?
Tüp bebek tedavisi tıbbi olarak zor bir süreç değildir. Hastalar günlük hayatlarına devam edebilir. Psikolojik olarak zorlayıcı olabilir.
Tüp bebek için kaç embriyo gerekir?
Tüp bebek tedavisinde embriyo transferinde ilk denemede bir adet embriyo transfer edilir. Diğer denemelerde bu sayı 2 ‘ye çıkabilir.
Sosyal Medyada Paylaş:
Bunlar da İlginizi Çekebilir
İnfertilite durumunda başvurulan yardımcı üreme tekniklerinden biri olan tüp bebek te…
Devamını OkuTüp bebek işleminde PRP tedavisi son zamanlarda sıklıkla kullanılmakta olan ve yumurt…
Devamını Oku