Yumurta dondurma işlemi için en uygun yaş nedir sorusu bu işlemi yaptırmayı düşünen kadınlar tarafından merak ediliyor. Yumurta dondurma işlemi ile ilgili bilgilere bu yazıdan ulaşabilirsiniz.
İçindekiler
Yumurta Dondurma İşlemi Nedir?
Tıbbi bir işlem olan yumurta dondurma azalan yumurta kapasitesi olan, ilerleyen yaşlarda olan ya da yumurtalıkları zarar görebilme olasılığı olan kişilerde yumurtalıkları uyararak elde edilen yumurtaların dondurulması işlemidir. Bu yumurtalar gelecekte istenildiğinde tüp bebek yöntemi ile kullanılmak üzere için saklanır. Bu işleme “yumurta dondurma” denilmektedir.
Yumurta Dondurma İşlemi İçin En uygun Yaş Kaçtır?
Yumurta dondurma işlemi, ileride anne olmayı düşünen fakat şu an doğum yapmak istemeyen kadınların başvurabileceği bir yöntemdir. Yumurtalıklardan toplanan yumurtalar, ilerde kullanılacak şekilde saklanır ve istendiği zaman çözülerek kullanılabilecek getirilir. Yumurta rezervi yeterli olduğu sürece yumurta dondurma işlemi yapılabilir. Ancak, sağlıklı ve kaliteli yumurta hücresi toplanabilmesi için 35 yaşından önce yumurta dondurma işleminin yapılması uygun olacaktır.
Kadınlarda Yumurta Dondurma İşlemi Nasıl Yapılır?
Yumurta dondurma işlemi, kadın yumurtalıklarından ultrasonografi ile toplanan yumurta ya da kadın üreme hücrelerinin laboratuvar ortamında “kriyoprotektan” ismi verilen koruyucu maddelerle etkileşiminin ardından yavaş veya hızlı dondurma işlemine tabi tutularak -196 derecede saklanması sürecini ile tamamlanır.
Herkes Yumurta Dondurabilir mi?
Günümüzde yönetmelik gereği evli kadınlar yumurtalarını donduramaz ancak embriyo dondurabilir. Yumurta dondurma adetin kaçıncı günü yapılabilir? Reglinin 2-3. günü yumurta uyarılması tedavisine başlamak için idealdir. Ancak bazı özel durumlarda kanser tedavisi gibi süreç gören kadınlarda farklı uygulamalar da yapılabilir. Önceleri sadece ciddi bir cerrahi operasyon geçirecek, kanser tedavisi görecek olan hastalara yumurta dondurma izni veren Sağlık Bakanlığı, yasalarda yaptığı son düzenlemeler ile yumurta rezervi düşük ya da erken menopoz riski olan tüm kadınlara "yumurtalarını dondurma hakkı" sağlanmaktadır.
Yumurta Dondurma İşlemi Nasıl Yapılır?
Ortalama 10 ile 14 gün arasında süren ilaç tedavisi ile yumurtalıklar kontrollü bir biçimde uyarıldıktan sonra anestezinin altında yumurta toplama işlemi uygulanır. Bu işlemin ardından elde edilen yumurta hücreleri vitrifikasyon (hızlı) dondurma yöntemi uygulanarak dondurulur. Dondurmanın öncesi kadından mutlaka izin formu alınır. Dondurma nedenini belirten belge ve raporlar forma eklenir. Dondurulan gonad hücreleri -196 °C’de sıvı nitrojen içeren saklama tanklarında kayıtları tutularak saklanmaktadır.
Kaç Yaşına Kadar Yumurta Dondurma İşlemi Yapılabilir?
Yumurta dondurma yaşı çok önemlidir. Çünkü yaş, yumurta kalitesini ve hamilelik başarısını etkileyen en önemli unsurlardan biri.İşlem için ideal yaşın 35 ile 40 arasıdır. Yumurtaları saklama süresi 1 yıldır (her yıl hastanın onayı alınarak süre 5 yıla kadar uzatılabilir, 5 yılın aşılacağ sonra Sağlık Bakanlığı onayı gerekmektedir). Yumurtalarını dondurulan kişi artık yumurtaları kullanmama kararı aldıysa veya saklanmasını devam ettirmek istemiyorsa yapılabilecek tek şey yumurtaların imha edilmesidir. Tecrübeli ekiplerin yaptığı işlemler sonrası güvenilir laboratuvarda saklanan yumurtalar sahip tüp bebek merkezlerinde dondurulmuş embriyoların çözülme sonrasında hayatta kalma şansı %95-98 arasında olup, gebelik şansı da taze embriyo transferine eşittir. Gerekli görüldüğünde hastalar embriyo dondurmadan kaçınmamalı, hamilelik şansının azalacağı ya da çocuğun sağlıksız doğracaklarına dair endişelere kapılmamalıdır.
Yumurta Dondurma İşlemi Kimlere Önerilir?
- Kemoterapi ve radyoterepi gibi yumurta hücrelerine zarar verecek tedavi görmesi gereken kadınlara,
- Üreme fonksiyonlarının kaybedilmesine yol açacak operasyon geçirilmesi gereken durumlarda,
- Ailesinde erken menopoz öyküsü ya da yumurtalık rezervi düşük henüz gebelik yaşamamış kişilere,
- Anneliği ertelemek isteyenlere önerilmektedir.
- Tedavi, adetin 2-3. günlerinde başlatılır ve doktor takibinde yapılmaktadır.
Dondurma İşlemi Yumurtalara Zarar Verir mi?
Hücrelerin dondurulması durumu hücre ölümüne sebep olmaz. Dondurma işlemi hücre içindeki moleküler hareketin ve hücre metabolizmasının kısa bir süreliğine durdurulması durumudur. Hücre ölümüne hücre içinde oluşan buz kristalleri sebep olur. Mevcut dondurma tekniği ile (vitrifikasyon, camsılaştırma) hücre içi buz kristalleri oluşumu engellenerek hücreler sıvı azot içerisinde kalarak yıllarca canlılığını koruyabilmektedir.
Sosyal Medyada Paylaş:
Bunlar da İlginizi Çekebilir
İnfertilite yani kısırlık durumunda en etkili tedavi yöntemlerinden biri tüp bebek te…
Devamını OkuNGS yeni nesil dizileme olarak adlandırılan bir yöntemdir. Tüp bebek tedavisinde (PGT…
Devamını Oku