Tüp bebek tedavisinde embriyo transferi başarıyı en çok etkileyen aşamadır. Transferlerin hangi gün yapılacağına ve kaç tane embriyo yerleştirileceğine jinekolog ve embriyolog birlikte karar verir. Bu kararlarda hastanın embriyo sayısı ve kalitesi etkilidir. Embriyo transferi sırasında hastanın idrar kesesi dolu olmalıdır. Kateter İle rahim içine girilir. Ultrason ile kateterin ilerleyişi izlenerek gebelik olasılığının en yüksek olduğu rahim bölgesine embriyolar bırakılır. Gebelik testi doktorunuzun takibiyle uygun zamanda yapılmalıdır.
Embriyo Transferi Nedir?
Embriyo transferi; laboratuvar ortamında uygulanan tüp bebek tedavisi sonucu elde edilen embriyonun, dikkatle tasarlanmış bir kateter ile rahim içerisine yerleştirilme işlemidir. Bu transfer süreci, kateterin rahmin içinde doğru bir şekilde ilerletilmesi ve embriyonun en uygun konuma yerleştirilebilmesi için ultrason eşliğinde gerçekleştirilir. Tüp bebek embriyo transferi, ağrısız bir uygulama olduğu için anesteziye ihtiyaç duymaz. Transfer sırasında rahmin düz bir pozisyonda olması ve kateterin daha rahat ilerleyebilmesi amacıyla kadınların idrar yapma ihtiyacına odaklanmaları istenir. Tüp bebek embriyo transferi işlemi, taze embriyo transferi ve dondurulmuş embriyo transferi olmak üzere iki ana kategoriye ayrılır.
Tüp Bebek Tedavisinde Embriyo Transferi Nasıl Yapılır?
Tüp bebek tedavisinin önemli aşamalarından biri olan embriyo transferi aşamasında, anne adayı jinekolojik muayeneye benzeyen bir hazırlık sürecinden geçer. Transfer, abdominal ultrason ile gözlem yapılarak gerçekleştirilir ve bu sırada işlemin başarısını artırmak için dolu mesane tercih edilir. İşlem, servikse ulaşmak amacıyla spekulum kullanılarak başlar, ardından laboratuvarda seçilen embriyolar, özel bir transfer kateterine yerleştirilir. Transferin ardından hasta dinlendirilir ve belirli bir süre sonra gebelik testi yapılır. Transfer gününün belirlenmesinde anne adayının yaşının yanı sıra tıbbi geçmişi, alınan yumurta sayısı ve yumurtaların kalitesi, erkekten alınan sperm kalitesi, embriyoların durumu gibi çeşitli faktörler göz önünde bulundurulur.
Embriyo Transferi Ne Zaman Yapılır?
Tüp bebek tedavisinde, yumurtalıkların uyarılma aşamasının tamamlanmasıyla birlikte olgunlaşan yumurtalar toplama aşamasına geçilir. Bu aşamada baba adayı da eş zamanlı olarak sperm örneği verir. Sperm örneği veremeyen baba adaylarından mikro TESE yöntemi kullanılarak sperm hücresi alınabilir. Kadından toplanan yumurta ve erkekten alınan sperm, döllenmeye uygun bir şekilde hazırlanır ve ardından laboratuvar ortamında döllenir. Döllenmiş yumurta yani embriyo, 2-5 gün boyunca izlenir, bu süreçte embriyoların kalitesi ve hücresel yapısı değerlendirilir. Transfer işlemi, döllenmeyi takip eden 2. veya 5. gün gerçekleştirilir ve transfer günü, embriyo hücreleri üzerinde yapılan incelemelerin sonuçlarına göre belirlenir.
Embriyo Transferi Sonrasında Nelere Dikkat Edilmelidir?
Tüp bebek transferi sonrasında uzun süreli yatak istirahatlerinin, gebelik oluşumu açısından önemli bir katkı sağlamadığı bilinmektedir. Transfer sonrasında hastalara genellikle 1-2 saat kadar dinlenmeleri önerilmektedir. Daha uzun süreli istirahatin, hamilelik oranları üzerinde olumlu bir etkisi gözlemlenmemiştir. Şehir dışından gelen hastalar, istedikleri takdirde transferden birkaç saat sonra yani aynı gün veya çok uzak mesafelerden geliyorlarsa bir iki gün dinlendikten sonra yaşadıkları kente dönebilirler. Kişiler transfer sonrasında 3-4 gün içinde normal iş yaşantılarına ve günlük hayatlarına dönebilirler. Transfer sonrasında görülebilen kasık ağrısı genellikle idrar boşaltımı sonrasında ortaya çıkabilen bir durumdur. Transfer sonrasında yani uzun süreli sıkışıklık sonrasında idrarınızı mümkünse yavaşça yapmanız önerilir.
Dondurulmuş Embriyo Transferi Ne Zaman Yapılır?
Embriyonun neden dondurulduğuna ve anne adayının sağlık durumuna göre donmuş embriyo transferinin ne zaman gerçekleştirileceği belirlenir. Örneğin, OHSS riski taşıyan bir hastada transfer, genellikle 1-3 adet yumurta dondurulduktan sonra düşünülebilir; ancak miyom ameliyatından sonra transferin planlanması 4-6 ayı bulabilir. Transfer zamanı hastanın özel durumuna bağlı olarak doktor tarafından belirlenmelidir.
Embriyo Transferi Ne Kadar Sürer?
Embriyo transferi günü, idrara sıkışık bir şekilde transferi beklemek dışında özel bir hazırlık yapmaya gerek yoktur. Transfer genellikle son derece kolay bir işlem olup, ön hazırlıklar dahil ortalama 5 -7 dakika kadar sürer.
Sosyal Medyada Paylaş:
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Sperm sayısı > m15 milyon Hareketli sperm sayısı >%40 Sperm morfolojisi…
Devamını OkuTüp bebek tedavisi görüyorsanız ya da tedaviye başlamak üzereyseniz, bu yolculukta be…
Devamını Oku