Sperm kalitesi üremeyi etkileyen faktörlerden biri. Sperm kalitesini arttırmak için yapılabilecekler ile ilgili bilgilere bu yazıdan ulaşabilirsiniz.
Sperm Sayısı ve Kalitesi Nasıl Ölçülür?
Yaklaşık 2 ile 5 gün arasında cinsel perhiz uygulamış olan erkek, sperm testi için bir odaya alınır. Burada bulunan steril kabın içerisine meni konulmasının ardından kap incelenmesi için hemen laboratuvara gönderilir. Laboratuvara götürülen sperm örneği, semen analizi için özel cihazlarla ve tekniklerle incelenir Düşük sperm sayısı, durumu tıpta oligospermia olarak da isimlendirilir. Hiç sperm hücresi görülmemesine ise azoospermia denir Eğer, meni içerisinde mililitre başına 15 milyondan daha az sperm hücresi var ise, düşük sperm sayısı sorunu olduğu söylenebilir.
Spermin sayısına, spermlerin hareketliliğine ve spermlerde yapısal bozukluk olup olmadığına sperm analizi ile bakılır. Sperm analizinde temel olarak; sperm sayısına, sperm hücrelerinin yapısına ve spermlerin hareket kabiliyetine yönelik analizler yapılır. Sperm ile ilgili performans değerleri düştükçe; Doğal yollardan gebelik zorlaşır. Tüp bebek başarısı etkilenir.Normal şartlarda sperm kalitesini gösteren sperm sayısı, hareketli sperm sayısı ve sperm morfolojisi ile ilgili değerler şu şekilde olmalıdır;
- Sperm sayısı > m15 milyon
- Hareketli sperm sayısı >%40
- Sperm morfolojisi en az >%4
Sperm Kalitesinin Düşmesi Üremeyi Etkiler mi?
Düşük sperm sayısına sahip olmak, partnerinizin yumurtalarını dölleme ihtimalini ve buna paralel olarak hamilelik ihtimalini azaltır Sperm kalitesi düşerse ne olur?
Çocuk sahibi olamayan çiftlerin sayısının ve erkek kaynaklı kısırlık oranlarının giderek artması “sperm değerleri” hakkındaki farkındalığın artmasına sebep oluyor. Meni içerisindeki sperm sayısının normalden daha az olması durumu olarak açıklanabilen “sperm sayısı azlığı”, hamilelik oluşma ihtimalini azaltıyor.
Sperm kalitesinin düşmesi üremeyi etkiler. Fakat doğal yollarla veya tüp bebek ile gebelik olmayacağı anlamına gelmez. Spermin yaşam döngüsü 70-80 gündür Dişi üreme yolunda 3-5 gün yaşayabilir. Kadın servikal sıvısı izin verirse 20 dakikada yumurtaya ulaşır. Gebelik oluşmaz ise birkaç saat içerisinde yok olurlar. Üç aylık bilinçli çaba sperm sonuçlarını geliştirir. Erkek İnfertilitesinin yani kısırlığı %90 Düşük sperm sayısı ve veya düşük sperm kalitesi nedenlidir. %10 anatomik, hormonal, genetik kusurlar nedenlidir.
Sperm Kalitesini Arttırmak İçin Yapılabilecekler
Yapılan çalışmalar egzersiz yapmak, stresten arınmak, sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmek, alkol ile sigara gibi kötü alışkanlıklardan uzak durmak gibi sağlıklı yaşam alışkanlıkları edinmenin sperm sayısını ve sperm kalitesini artırdığını ortaya koyuyor. Sperm sıcak ile teması sevmez. Uzun süreli, sıcak zeminde oturmalı banyolar, sauna, hamam ve benzeri şeyler testisin ısısını artırır, sperm üretimini azaltarak, kalitesini düşürür. Spermi ne öldürür sorusu şu şekilde yanıtlanabilir; Alkol tüketimi sperm oluşturan hücreleri öldürür. Aşırı alkol tüketen kişilerde sperm sayısı spermin dölleme kabiliyeti azalır, alkol sperm şeklini bozar. Hatta aşırı alkol tüketen kişilerde libido da azalır. Çünkü östrojen hormonu çok alkol tüketen erkeklerde artar.. Yapılan araştırmalar egzersiz yapmanın, stresten arınmanın, sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmenin, alkol ile sigara gibi kötü alışkanlıklardan uzak durmanın kısacası sağlıklı yaşam alışkanlıkları edinmenin sperm sayısını ve sperm kalitesini artırdığını göstermektedir.
Gebelik planlamasından en az 6 ay önce ;
- Dar kıyafetler testisi vücuda yapıştırır ve ısıtır. Bol giysileri tercih edin
- Üreme sağlığına odaklanın.
- Beslenme ve çevre koşullarını optimum seviyeye getirin.
- Kaliteli beslenin yeterli uyuyun.
- Temiz havada bol yürüyüş yapın.
- İyi ve güzel düşünün.
- Öz bakımınız da mineral içerikli ürünler kullanın.
- Alkol ve sigara tüketmemeye özen gösterin.
Sosyal Medyada Paylaş:
Bunlar da İlginizi Çekebilir
İnfertilite durumunda başvurulan yardımcı üreme tekniklerinden biri olan tüp bebek te…
Devamını OkuTüp bebek tedavisi, yıllardır süregelen ve başarı şansı giderek artan bir gebelik ted…
Devamını Oku