Sperm değerlendirmesi çocuk sahibi olmak isteyen ancak olamayan çiftler için çok önemli bir tetkiktir. Erkeklere uygulanan bu test spermiogram olarak da adlandırılır. Erkek kısırlığının araştırılması ve sperm kalitesinin anlaşılması gibi amaçlarla uygulanabilir.
İçindekiler
- Sperm Değerlendirmesi Nedir?
- Sperm Değerlendirmesi Nasıl Yapılır?
- Sperm Testi Sonuçları Nasıl Değerlendirilir?
- Sperm Değerlendirmesinin Önemi
- Sperm Değerlendirmesi Hangi Hastalıklar İçin Yapılır?
- Sperm Kalitesini Etkileyen Faktörler Nelerdir?
- Sperm Testinde Anormallikler Nelerdir?
- Sperm Testi Riskli midir?
- Sperm Testi Ne Sıklıkla Yapılmalı?
Sperm Değerlendirmesi Nedir?
Sperm değerlendirmesi erkekten alınan sperm örneğinin incelenmesi ile yapılır. Erkekteki üreme potansiyelinin incelenmesi kısırlık şüphesi ile ilgili net bir de verebilir. Toplumda her 6-7 çiftten birinde kısırlık görülebilmektedir. Eşlerin korunmasız şekilde cinsel ilişki yaşadığı 1 yıl süresince gebeliğin oluşmaması mutlaka sperm testi yapılması gerektiğini gösteren durumlardan biridir.
Sperm Değerlendirmesi Nasıl Yapılır?
Sperm değerlendirmesi halk arasında semen analizi olarak da bilinir. Çiftin genel sağlık durumu değerlendirilir ve hekimin bu testin yapılması gerektiğine dair görüşü üzerine test uygulanır. Testten önce 2 ile 5 gün arasında bir cinsel perhiz uygulanmalıdır. Mastürbasyon yolu ile alınan meni laboratuvar ortamında incelenir, bu incelemede semen örnekleri özel cihazlarla ve tetkiklerle değerlendirilir. Mastürbasyon yolu ile meni alınamaması durumunda özel bir prezervatif kullanılarak ilişki yoluyla da meni örneği alınabilir. Hastane ortamında bu testin uygulanması en doğru yoldur ancak örneğin hastanede alınamaması durumunda meni örneği uygun saklama koşullarında ve vücut ısısında tutularak 1 saat içinde hastaneye ulaştırılabilir. Gerekli görülmesi durumunda sperm testi tekrarlanabilir.
Sperm Testi Sonuçları Nasıl Değerlendirilir?
Sperm testi sonuçları nasıl olmalı sorusu şu şekilde yanıtlanabilir; Normal sınırlarda sperm örneği tüm örnek içerisinde 39 milyon yani milimetre içerisinde 15 milyon olmalı, ileri doğru hareketlilik oranı yüzde 32 olmalı, pH oranı 7,2 den yüksek olmalı hacmi 2 ml’den büyük olmalı ve normal şekilli sperm oranı yani morfoloji oranı yüzde 4’ün altına olmamalıdır. Ayrıca sıvılaşma ve koku ile ilgili de değerlendirmeler yapılmaktadır.
Sperm Değerlendirmesinin Önemi
Gebelik hedeflenerek gerçekleşen cinsel aktivitelerin 1 yıl boyunca sürmesi ve çiftin gebelik elde edememesi durumunda sperm değerlendirmesinin önemi büyüktür. Çocuk yapma yaşının ileri yaşlara kaydığı çağımızda gebe kalma ile ilgili problemlerin sıklığında da artış gözlemlenmektedir. Gebe kalma ile ilgili sorunun kadından mı yoksa erkekten mi kaynaklandığı, ne gibi bir tedavi yolunun izlenebileceği ve sperm kalitesinin anlaşılması açısından sperm değerlendirmesinin yapılması tavsiye edilmektedir. Test mutlaka alanında uzman bir hekim tarafından değerlendirilmeli ve profesyonel bir ortamda yapılmalıdır.
Sperm Değerlendirmesi Hangi Hastalıklar İçin Yapılır?
Sperm analizi çocuk sahibi olamama durumunda, kısırlık şüphesi durumunda ve testisleri etkileyen varikosel hastalığı, inmemiş testis, orşit vb. durumlarda uygulanmaktadır. Ayrıca spermleri etkileyen kemoterapi, radyoterapi gibi tedavilerin ardından da sperm testi yapılarak sperm analizi yapılabilir. Sperm kalitesini ölçmek amacıyla uygulanan spermiogram testi hekimin gerekli gördüğü durumlarda yapılmaktadır.
Sperm Kalitesini Etkileyen Faktörler Nelerdir?
Sperm kalitesi pek çok koşula bağlı olarak değişkenlik gösterir. Çevresel koşullar, yaşam alışkanlıklar ve genel sağlık durumu sperm kalitesini etkiler. Fast food tüketimi, sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıklar, uyku bozuklukları, kronik hastalıklar spermin yapısını bozabilir ve kalitesine zarar verebilir. Sperm kalitesi düştüğünde döllenme yeteneği azalır ve kısırlık riski artar.
Sperm Testinde Anormallikler Nelerdir?
Sperm testinin sonucunda karşılaşılabilecek pek çok anormallik vardır. Menide hiç sperm hücresinin olmaması durumunu ifade eden Azospremi, sperm yoğunluğunun milimetrede 15 milyondan az az olması durumunu ifade eden Oligospermi, sperm yoğunluğunun çok az olduğunu (milimetrede 5 milyondan az) ifade eden Şiddetli Oligospermi durumlarının yanı sıra sperm şekil bozuklukları (morfoloji) de rastlanabilecek anormallikler arasında sayılabilir.
Sperm Testi Riskli midir?
Sperm testinin bilinen bir riski yoktur. Sperm örneği doğal yollarla alınır ve incelenir. Testin yapılması kolaydır ve maliyeti düşüktür. Erkeklerdeki üreme bozukluğunun anlaşılması ve değerlendirilebilmesi için etkili yöntemlerden biri olan sperm analizinin bir yan etkisi ya da zararı bulunmamaktadır.
Sperm Testi Ne Sıklıkla Yapılmalı?
Semen analizi, gerekli görülmesi durumunda birden fazla kez tekrarlanabilir. İlk örnek alınmadan önce iki ile 5 gün arasında bir cinsel perhiz önerilir. Alınan ilk örneğin değerlendirilmesi tamamlandıktan sonra 3-8 hafta ara ile bir kez daha sperm testi yapılabilir.
Sosyal Medyada Paylaş:
Bunlar da İlginizi Çekebilir
DOR yani düşük over rezervi yumurtalıkların üreme yetilerini kaybetmeye başlamalarına…
Devamını Okuİnfertilite (Kısırlık) nedir? İnfertilite, halk arasında kısırlık olarak bilinmektedi…
Devamını Oku