Smear ya da pap smear testi cinsel hayatı olan her kadının belirli aralıklarla yaptırması gereken bir sağlık taramasıdır. Simir testi ile ilgili bilgilere bu yazıdan ulaşabilirsiniz.
Smear Nedir?
Smear tahlili nedir sorusu şu şekilde yanıtlanabilir; Smear testi, rahim ağzı yani serviks kanseri olmak üzere rahim ağzındaki oluşabilecek hücresel düzensizlik ve kanser öncüsü hücrelerin, endometrium kanserinin teşhisi için yapılması gereken bir tıbbi testtir. Smear testi, kadınlarda rahim ağzı kanseri semptomlarını incelemek için yapılabilir. Smear (Pap-Smear) nedir sorusu son yıllarda bu testin bilinirliğinin artması ile daha çok sorulmaya başlamıştır. İlk kez Dr. Georgios Papanikolaou ) tarafından geliştirildinden bu sağlık tetkikine Pap testi de denir. Rahim ağzındaki anormal hücreleri tespit etmek için yapılan bu test erken tanı için büyük önem taşır.
Simir Testi Ne İçin Yapılır?
Smear ne demek tıp? Smear testi, rahim ağzını (serviks) değerlendirmek amacıyla ve enfeksiyonları, displazi veya (CİN) benzerikanser öncüsü durumlar açısından kontrol etmek içinservikal intraepitelyal neoplazi kadınlara yapılan özel bir rahim ağzı tarama işlemidir. Pap smear ne ise yarar sorusu şu şekilde yanıtlanabilir; Pap smear (Pap test) kadınlarda servikal kanser (rahim ağzı) veya prekanser (kanser öncüsü durumlar) durumlarının tanısı için kullanılan bir testtir. Pap smear, kanser öncüsü ya da kanserli lezyonları daha tedavi edilebilecekleri aşamalarda yakalamayı sağlamaktadır. Bu yöntem sayesinde kanser öncesi hücresel değişikliklerin erken teşhisi ve tedavisi yapıldığından özellikle bu testin yaygın olarak uygulandığı gelişmiş ülkelerde rahim ağzı kanseri görülme sıklığı yüzde 70 kadar azalmıştır.
Smear Kimlere Hangi Sıklıkla Uygulanır?
Smear testi cinsel açıdan aktif tüm kadınların yılda bir defa yaptırması gereken bir testtir. Herpes simpleks Tip 2, HPV, CİN ya da invazif kanser sebebiyle tedavi edilen ya da edilmiş kadınlarda 6-12 ayda veya gerektiğinde daha sık tekrar şekilde yapılabilir.
Hiç cinsel birliktelik yaşamamış kadınlarda rahim ağzı anormalliklerinin gelişme ihtimali daha düşüktür. Menopoz dönemindeki kadınlarda smear testi alınması doğurganlık yaşındaki kadınlara göre değişkenlik göstermektedir. Menopozda azalan östrojene bağlı şekilde rahim ağzı kanserlerinin en sık olduğu transformasyon zonu olarak isimlendirilen rahim ağzındaki bölge rahim kanalına doğru çekilir. Bu nedenle, menopozdaki kadınlardan, rahim kanalının içine giren özel smear fırçaları kullanılmak suretiyle sürüntü almak gerekebilir
Hamilelerde gerektiği zaman, smear testinin alınması zararlı ve riskli değildir. Fakat ideal olan smear testinin gebe kalmadan evvel alınması ve varsa risklerin ortadan kaldırılıp sonra hamile kalmaktır.
Kadınlarda Smear Testi Nasıl Yapılır?
Smear alma işlemi oldukça basit ve acısız bir işlemdir. Muayene sırasında vajinal spekulum takılarak özel, yumuşak bir fırça ya da özel bir spatula yardımıyla ile rahim ağzı bölgesinden salgı alınmasından ibarettir. Sürüntü materyali olan salgı, lam denilen ince bir cam üzerine yayılır, alınan hücrelerin lam üzerine yapışması için alkol dolu bir kap içine koyulur ya da üzerine yapıştırma özelliği olan bir sprey sıkılır. Fiksasyon denilen bu işlem yapıldıktan sonra cam preparat özel saklama kutusuna konularak pataloji yapılması için gönderilir.
Smear Alma İşlemi Ne zaman Yapılmalıdır?
Smear testi ilk cinsel ilişkiden yaklaşık 3 yıl sonra veya 21 yaşından sonra yapılmaya başlanmalıdır. 30 yaşından daha küçük kadınlara yılda bir kez smear yapılmalı, 30 yaşından büyük olanlara ise 3 kez ardışık smear sonucu negatif ise kontrol amacıyla 2-3 yılda bir smear testi yapılmalıdır. Smear testi, regl bitiminden sonraki 3-10 günler arası alınmalıdır. Testten 3 gün kadar öncesinden itibaren vajinal duş veya herhangi bir vajinal uygulama (fitil,ilaç) uygulanmamış ve cinsel ilişkiye girmemiş olması önerilir.
Smear Testinden Sonra Ağrı Olur mu?
Gebelikte smear testi yapılmasının hiçbir zararı yoktur. Yapılan son testin üzerinden uzun bir süre geçmiş ise gebeliğin ilk üç ayı içinde rutin smear testi doktorunuz tarafından hamile hastaya uygulanabilir. Jinekolojik muayene sırasında yapılabilen bu test kişiye acı vermez. Toplanan dokular mikroskop altında incelenir. Ağrısız bir işlemdir. Nadiren de olsa smear testi sonrası kanama ve lekelenmeler görülebilir.
Smear Testi Pozitif Çıkması Ne Demek?
Pap smear ile prekanseröz ya da kanseröz lezyonları henüz tedavi edilebilecekleri aşamalarda tespit edilebilir. Smear testinde anormal özelliklere sahip hücreler görüldüyse sonuç pozitif olarak değerlendirilmektedir. Smear testinin pozitif olması kanser olduğunuz anlamına gelmez. Anormal sonuçların büyük bölümü HPV (Human Papilloma Virus) ismi verilen virüs enfeksiyonuna bağlı durumlardır.
Smear Testinden Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler
Smear testi sonrasında kişi cinsel yaşam spor dahil tamamen normal hayatına devam edilebilir. Herhangi bir kısıtlama ya da özel bir şey yapılmasına gerek yoktur. Cinsel yaşam, deniz ve havuzda yüzme dahil her şey serbesttir. Bazen jinekolojik muayenenin ardından sürüntü örneği alınmasına bağlı olarak lekelenme şeklinde kanamalar yaşanabilir. Bu kanama birkaç günde kendi kendine geçer. Bununla ilgili endişelenmeye gerek yoktur
Sosyal Medyada Paylaş:
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Endometriozis, rahim içini örten zar tabakasının olması gereken yer dışında herhangi …
Devamını Oku‘’HPV nedir?’’ sorusu son dönemlerde sıkça merak edilmektedir. Cinsel yolla bulaşan v…
Devamını Oku