Lohusalık ve emzirme dönemi kadının en özel dönemlerinden biridir. Anne ve bebeğinin ilişkisi mutlu bir yorgunluktan sıkı bir yoğunluğa dönüşmüştür. Anne sütünün, bebeğin bedensel ve ruhsal gelişimi için çok önemli olduğu yapılan araştırmalar ile kanıtlandığına göre bu süreçte sütün kalitesini arttırarak, maksimum fayda sağlamak için beslenmeye ve bazı kurallara çok dikkat etmeniz gerekmektedir:
İçindekiler
Günde normal ihtiyaçtan en az 2 litre fazla su içilmelidir
Süt, taze sıkılmış meyve suları, sebze çorbaları, domates suyu, boza, limon, soya fasulyesi, zeytinyağlı yemekler bu dönemde faydalıdır
Günde 2 fincan ısırgan çayı, 4-5 fincan rezene çayı içilebilecek en iyi çaylardır
Tarçın, dereotu, fesleğen, maydanoz, limon, esmer şeker kullanılabilecek en iyi baharatlardır
Bunların dışında her iki memeye biraz susam yağı ile dairesel hareketlerle yumuşakça masaj yapmak meme dokusunu rahatlatır, süt gelmesini kolaylaştırır. Tabii ki anne ve çocuğun sevgi dolu temaslarının sütün gelmesinde en iyi uyarıcı olduğu unutulmamalıdır.
Emzirme annenin aldığı kiloları vermeye yardımcı olacaktır, bu yüzden doğum sonrasında kilo vermek için aceleci olunmamalıdır. Sütün miktar ve kalitesini artırmak için gereksiz karbonhidrat ve kalori almaya gerek yoktur.
Memede Süt Birikimi
Yeterince boşaltılamayan memelerde gelişen, anneye rahatsızlık veren bir durumdur.
Belirtileri:
- Memeler ağırlaşmış, sertleşmiş, cildi gergin ve parlak görülür
- Süt akışı vardır
- Annenin vücut ısısı normal sınırlardadır.
Ne Yapılmalı?
Memeler sık sık emzirilerek boşaltılmalıdır. Bebek emdikten sonra meme yeterince boşalamıyorsa mutlaka sağılmalıdır. Emme ve sağma işleminden önce ılık duş almak veya memeleri ılık suyla ıslatılmış havluyla sarmak işlemi kolaylaştırabilir.
Kanal Tıkanıklığı ve Meme İltihabı
Süt memenin bir bölümünde birikip kalırsa oradaki kanalların tıkanmasına neden olarak meme iltihabına ve abselere yol açabilir. Etkili emzirememe, emzirme süresini kısa tutma, emzirme aralıklarının uzun tutulması, hatalı pozisyon en önemli nedenlerdir.
Ne Yapmalı?
- Kanal tıkanıklığında bebeğimizi sık sık emzirmeliyiz
- Bebek emmiyorsa memeler mutlaka boşaltılmalıdır
- Süt kolaylıkla akmaya başlar, sertlik ve kızarıklık geçerse tıkanıklık açılmıştır
- Eğer memede abse geliştiyse bebek emzirilmemelidir
- Memeler kızarmış, sertleşmiş ve ağrılı, süt akışı azalmış veya yoksa, annenin ateşi yüksekse hemen doktorumuzdan yardım almalısınız.
Meme Ucunda Çatlak ve Ağrı
Özellikle emzirmenin ilk haftalarında sıkça karşılaşılan bir durumdur. Genellikle bebeğin sadece memeyi alıp aerolayı kavramadığı durumlarda görülür. Ayrıca memelerin çok sık sabun türü temizleyicilerle yıkanması, havluyla sert kurulanması da çatlak olasılığını artırır.
Ne Yapmalı?
- Bebeğinizin memeyi doğru kavradığından emin olunuz
- Meme ucu temizliğinde sabun, şampuan gibi maddeler kullanmaktan kaçının
- Çatlak oluşumunda doktorunuzun da tavsiyesi ile %100 doğal kremler kullanabilirsiniz ya da ılık suyla yıkayıp, yumuşak bir havlu ile kurulayabilirsiniz
- Emzirme sonrası bir damla süt çıkarılarak meme ucuna hafifçe sürülebilir.
Bebek dostu bir hastanede doğum yaptıysanız mutlaka bir bebek hemşiresi vardır. Görevli hemşireden emzirme konusunda gerekli destek ve danışmanlığı alabilirsiniz.
Sosyal Medyada Paylaş:
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Dış gebelik (ektopik gebelik) embriyonun genelde fallop tüplerinin içerisine ve nadir…
Devamını OkuGebelikte çatlak hamilelik döneminde görülen fiziksel değişimlerden biridir. Hormonal…
Devamını Oku