PCOS tedavisi ile belirtilerin hafifletilmesi ve komplikasyonları önlenmesi amaçlanır. PCOS tedavi yöntemleri arasında belirtilerin hafifletilmesine yardımcı olabilecek yaşam tarzı değişiklikleri ve ilaçlar bulunur. Tedavi, durumu yönetmek için kullanabilecek birçok farklı yöntemden oluşabilir.
İçindekiler
- Polikistik Over Sendromu Tanısı Nasıl Konur?
- Polikistik Over Sendromu Tedavi Yöntemleri
- Polikistik Over Sendromu İlaç Tedavisi
- Polikistik Over Sendromu Doğal Tedavi Yöntemleri
- Polikistik Over Sendromu ve Ameliyat
- Polikistik Over Sendromu Tedavisi Ne Kadar Sürer?
- Polikistik Over Sendromu Tedavi Edilmezse Ne Olur?
- Polikistik Over Kendiliğinden Geçer mi?
Polikistik Over Sendromu Tanısı Nasıl Konur?
Polikistik over sendromu (PCOS) hormonal bir bozukluktur ve üreme çağındaki kadınların %10-15'ini etkileyen bir rahatsızlıktır. PCOS'un kesin nedeni bilinmez ancak genetik ve çevresel faktörler PCOS oluşumunda rol oynayabilir.
PCOS'un belirtileri arasında şunlar yer alır:
- Kişinin düzensiz adet dönemleri geçirmesi ya da hiç adet olmaması
- Anormal şekilde tüylenme (hirsutizm)
- Akne oluşumu
- Kıllar ve ciltte koyu lekelerin oluşması
- İnsülin direnci veya diyabet
- Kilo vermekte ve kilo almakta zorluk yaşanması
- Bel çevresi yağlanma görülmesi
- Sıklıkla baş ağrısı olması
- Sürekli yorgunluk hali
- Depresyonda hissetmek
Bu belirtiler görüldüğü takdirde doktora danışmak gerekir. Doktor öncelikle şikayetlerin ne olduğunu dinler ve kan testi ya da ultrason isteyebilir. Kan testleri hormon seviyelerini tespit etmek için kullanılır. PCOS görülen kişilerde hormon dengesizlikleri yaşandığı için kan testi sayesinde hormonlar araştırılarak PCOS tanısının konmasında etkili olabilir. Ultrasonografi sayesinde overlerdaki kistlerin büyümesi tespit edilebilir.
Polikistik Over Sendromu Tedavi Yöntemleri
Polikistik over tedavi yöntemleri hormon dengesini düzeltmeye yöneliktir. Öncelikle yaşam tarzında değişikliklere gitmek önemli etkenler arasında yerini alır. Düşük glisemik indeksli yiyecekleri tüketmek ile birlikte egzersiz yapmak önem taşır. İdeal kilonun çok üstünde ya da çok altında olmak PCOS’u etkileyebileceğinden ideal kiloya ulaşmaya çalışmak önem taşır. Polikistik over sendromunda ilaç tedavisine başvurulabilir. İlaç tedavisi ile adet döngüsü düzenlenir, aknelerin oluşması önlenir ve tüylenme azalabilir. Kullanılan bir başka tedavi yöntemi ise cerrahi seçenektir. Ancak cerrahi yöntemlere başvurulması düşük bir ihtimaldir. Büyük kistler ya da başka sorunlar meydana geldiğinde cerrahi yönteme başvurulabilir.
Polikistik Over Sendromu İlaç Tedavisi
Polikistik over sendromunda ilaç tedavisine sıkça başvurulur. Poliksitik over sendromunda kullanılan ilaç türleri şu şekildedir:
- Doğum kontrol hapları,
- Antiandrojen ilaçlar,
- İnsülün duyarlılığını arttıran ilaçlar,
- Ovulasyon ilaçları
İlaç tedavisi belirtileri hafifletmek ve hormonal dengeyi normal düzeyine getirmek için kullanılır.
Polikistik Over Sendromu Doğal Tedavi Yöntemleri
Polikistik over sendromu tedavisi tıbbi yöntemlerin yanında doğal yöntemlerle de desteklenebilir. Yüksek lifli gıdalar tüketmek, sebzeler, tam tahıllar ve protein içeren yiyecekler tüketmek önem taşır. Özellikle omega-3 yağ asidi içeren yiyecekler tüketilmelidir. Stres PCOS’ta önemlidir. Stres hormonal dengesizlikleri tetiklediği için stresten olabildiğince uzak durmak gerekir. Yoga ya da nefes egzersizleri sayesinde stres etkileri azaltılabilir. Bitkisel takviyeler ile hormonal dengenin sağlanması desteklenir. C vitamini, inositol, n-asetil sistein (NAC) takviyesi alınabilir.
Polikistik Over Sendromu ve Ameliyat
Polikistik over sendromu görülen kişilere ameliyat yapılması oldukça nadir bir durumdur. Ancak bazı özel durumlar ameliyat gerektirebilir. Bu özel durumlar; kistlerin ağrılı ve büyük olması, büyük over kistlerinin yırtılması, aşırı kanama görülmesi, kistlerin kanser riski taşıması şeklinde sıralanabilir. Polikstik over sendromunda uygulanan ameliyat türleri şu şekildedir:
- Laparoskopik Over Drenaj; büyük veya ağrılı kistler laparoskopik cerrahi ile drenaj edilebilir. Bu, kistlerin boşaltılmasını sağlar.
- Laparoskopik Ovaryum Kistektomisi; kistler büyük ve rahatsız edici hale geldiyse ya da kanser riski taşıyorsa bu işlem yapılır.
- Endometrial Ablasyon; düzensiz adet döngüleri ve aşırı kanama sorunları varsa bu ameliyata başvurulur. Bu işlemde rahim iç zarının incelmesi sağlanır ya da tamamen çıkartılır.
Polikistik Over Sendromu Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Polikistik over sendromu tedavisi belirtilerin şiddeti, hangi işlemin uygulandığı, kişinin gebe kalıp kalmak istemediği, kişinin yaşam tarzının sağlığına etkisine bağlı olarak değişiklik gösterir. Tedavi süresi kişiseldir. Ancak bu tedavinin ortalama 6 ay sürdüğü bilinir. Kist tamamen geçmeyebilir. Buna göre tedavi yöntemi belirlenip uygulanmaya devam edilir.
Polikistik Over Sendromu Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Polikistik over sendromu tedavi edilmediği durumlarda sağlık sorunları meydana gelebilir. Tedavi edilmediği durumlarda; insülin direnci ve diyabet riski, kardiyovasküler sorunlar, yüksek tansiyon, endometrial kanser riski, fertilite sorunları, saç dökülmesi ve aşırı tüylenme, kiloda artış ve ruhsal sağlık durumları meydana gelebilir. Bu sebeple belirtilerin görüldüğü an doktora başvurmak ve hemen tedaviye başlamak büyük önem taşır.
Polikistik Over Kendiliğinden Geçer mi?
Polikistik over sendromunun kendiliğinden geçmesi mümkün değildir. Genelde yaşam boyu devam eden bu hastalıkta kistler küçültülebilir ya da belirtiler azaltılabilir. Tedavi edilmezse belirtilerin artmasının yanı sıra başka sağlık sorunları da meydana gelir. Tedavi bir bütündür. İlaç tedavisinin yanı sıra kişinin gündelik yaşam tarzında da değişikliğe gitmesi gerekir.
Sosyal Medyada Paylaş:
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Ergenlik dönemi, çocukluktan genç kızlığa adımların atıldığı bir dönemdir. Bu dönemde…
Devamını OkuKadın iç genital sisteminin değerlendirilmesini sağlayan özel bir röntgen filmi çekim…
Devamını Oku