Op. Dr. Külal Çukurova | HPV Aşısı Neden Önemlidir? Kimleri Nasıl Aşılayalım?

Rahim ağzı kanseri dünyada kadın kanserleri arasında üçüncü sırada yer alıyor, en sık rastlanan kanser. Türkiye'de de on beş ile kırk dört yaş arası kadınlarda dördüncü sırada en sık görülen kanserdir. HPV virüsü de bu kanserin yüzde doksan dokuzundan maalesef sorumludur. Nelere neden olmaktadır? HPV virüsü, rahim ağzı kanseri dışında genital siğillere, vulva ve vajinanın prekanseröz lezyonlarına, aynı şekilde anal kansere ve anal prekanser özlezyonlara da sorumludur. Türkiye'de her gün altı kadına rahim ağzı kanseri teşhisi konulmaktadır. Bunların dördü de bu hastalıktan hayatını kaybetmektedir. Elli yaşa kadar olan kadınların yüzde sekseni herhangi bir şekilde bu virüsle temas etmektedir.

Aşıyı nasıl yapmalıyız? Aşı takvimi nasıl olmalı? Kimleri aşılamalıyız? Cinsel aktif olmayan dokuz ile on dört yaş arası kız ve erkek çocukları aşılanmalıdır. İlk aşı sıfır ve altıncı aylarda olmak üzere iki doz şeklinde uygulanmalıdır. On dört yaş ile yirmi yedi yaş arası gençler, sıfır, iki ve altı aşı programına dahil edilmelidirler. Yirmi yedi yaş üzeri genç kadınlar ve erkekler de aynı şekilde sıfır, iki ve altı aşı programına dahil edilmelidirler.

En sık karşılaştığımız soru, otuz ile otuz beş yaşlarındayım, evliyim, cinsel hayatım var, ben aşı yaptırmalı mıyım? Benim için aşı gerekli mi? HPV'nin pek çok tipi var, o yaşa kadar kanser yapabilenle mi, diğer enfeksiyonlara neden olanlarla mı karşılaştık? Bilmiyoruz. Aşı canlı bir aşı değildir, virüsün küçük partiküllerinde oluşturulmuş hiçbir yan etkisi yoktur. Bu yüzden, yaşa bakılmaksızın hastalar aşılanmalıdır. Aşı hamilelere yapılmaz, ancak emzirme döneminde yapılabilir. Aşı takvimi çocuklar dışında on dört yaşından sonra sıfır, iki ve altı olarak belirlenmiştir. Ancak herhangi bir risk faktörü varsa, şüpheli HPV ile temas varsa, genital siğil varsa veya herhangi bir patoloji tespit edilmişse, aşı takvimi doktor gözetiminde sıfır, bir ve dört olarak değiştirilebilir.  

yukarı