Lohusalık dönemi doğumdan sonraki 42 günlük sürece denir. Bu süreçte anne daha hassas olduğu bir döneme girer. Bu dönemde hem fiziksel hem de ruhsal bakıma ayrıca önem vermek gerekir. Bu süreçte beslenmeye de ayrı önem vermek gerekir. Annenin hem sütünün daha iyi gelmesi hem de kendi sağlığı açısından protein, mineral ve vitaminleri alması için dengeli ve yeterli bir şekilde beslenme gerekir.
İçindekiler
Lohusalık Döneminde Nasıl Beslenilmelidir?
Lohusalık döneminde şu şekilde beslenmek gerekir;
- Günde 3 litre su içilmesi gerekir
- Sıcak içecek olarak ıhlamur, papatya gibi bitki çayları tüketilmelidir
- Kalsiyum alabilmek için süt, yoğurt ve peynir tüketimi gerekir,
- Demir emilimini yükseltmek için yemeklerin yanında C vitamini bakımından zengin olan portakal, maydanoz, domates, mandalina, yeşil biber gibi sebze ve meyve tüketimi gerekir,
- Her öğünde salata tüketilmelidir,
- Protein değeri yüksek olduğu için haftada 3-4 kere yumurta yemek gerekir,
- Et, tavuk, balık bir haftaya yayılarak haftada en az bir kez yenecek şekilde ayarlanmalıdır.
Lohusalık Döneminde Yenmemesi Gerekenler
Lohusalık döneminde ne yiyeceğine dikkat edildiği kadar ne yenilmediğine de dikkat etmek gerekir. Özellikle gaz yapan yiyeceklerden kaçınmak gerekir. Lohusalık döneminde yenmemesi gerekenler şu şekilde sıralanabilir;
- Çiğ şekilde sebze tüketimine dikkat etmek gerekir. Salatalık, soğan,lahana ve turp gibi sebzeler çiğ olarak tüketilmemelidir.
- Mandalina ve portakal C vitamini bakımından zengin olsa da fazla tüketmemek gerekir. Gaz yapabilir.
- Greyfurt, üzüm, karpuz, vişne, kavun, erik gibi meyvelerin tüketimi olsa bile çok az olmalıdır. Bu meyveler de gaz yapıcı etkiye sahiptir.
- Kuru baklagiller de gaz yapar. Bu sebeple kuru fasulye, barbunya, bezelye ve nohut tüketilmemesi gerekir.
- Bulgur ve mercimek çorbası türevlerine de dikkat edilmelidir.
Bu yiyecekler annenin yapısına bağlı olarak hiç tüketilmez ya da az şekilde yenir.
Lohusalık Döneminde Kabızlık
Lohusalığın ilk birkaç günü ya da ilk haftası kabız olarak geçebilir. Bu kabızlığı önlemek ya da geçirmek için beslenme şeklinde dikkat etmek gerekir. Sıvı alımına dikkat etmek ve bolca tüketmek gerekir. Doğum şekline bağlı olarak da kabızlık oluşabilir. Normal doğum yapan kadınlarda vajinal dikişlerin olması ve bu dikişlerin olması sebebiyle vajinal bölgedeki tahribat sonucu dışkılarken ıkınmak zor olur. Bu durum da kabıza neden olabilir. Bu sebeple dışkı yaparken zorlanmamak için çorba, bitki çayı gibi sıvı tüketimi gerekir. Bol lifli gıdaların tüketimi de önem taşır.
Lohusa Döneminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Lohusa döneminde hem annenin hem bebeğin sağlığı için yapılması gereken şeyler vardır. Annenin sağlığı bebeğin sağlığını da etkilediği için en az bebek kadar anneye de önem verilmelidir. Annenin sadece çocuğun bakımını düşünerek kendisini ihmal etmemesi gerekir. Öğünler asla kaçırılmamalıdır. Yeterli ve dengeli bir şekilde beslenmek gerekir. Genelde uykusuz ve stresli geçebilen bir dönem olduğu için kafein isteği olabilir. Ancak kahve tüketimini lohusalık döneminde rafa kaldırmak gerekir. Özellikle sigara ve alkol asla tüketilmemelidir. Bu dönemde lohusalığın 10. gününden itibaren hem beden hem ruh sağlığı için küçük egzersizlere başlanabilir.
Lohusalıkta Ağrı Olur mu?
Lohusalık döneminde ağrı yaşanabilir. Bunun sebebi ise bebeğini emziren annenin oksitosin hormonu salgılamasıdır. Emzirme esnasında oksitosin hormonu salgısı sebebiyle rahim kasılır. Rahim kasılması sonucunda da kasık ve karın bölgesinde ağrı hissi oluşur. Ağrının hafif olması normaldir. Ancak şiddetli ağrı yaşanırsa muhakkak doktora başvurmak gerekir.
Sosyal Medyada Paylaş:
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Düzenli kullanımda koruyuculuğu oldukça yüksek olan doğum kontrol hapları, doğum kont…
Devamını OkuGebelikte kararma hamilelik dönemindeki pek çok kadının yaşadığı bir durumdur. Gebeli…
Devamını Oku