Lohusa sendromu pek çok anneyi etkileyen yaygın bir durumdur. Annelik hüznü olarak da anılan lohusa sendromu ile ilgili bilgilere bu yazıdan ulaşabilirsiniz.
İçindekiler
Lohusa Sendromu Nedir?
Halk arasında “annelik hüznü” diye de adlandırılan lohusa sendromu doğumu izleyen ilk haftalarda başlayabilen 4 hafta kadar sürebilen depresyona benzeyen bir sağlık durumudur. Doğum sonrası annenin uyku düzenlerinin de değişmesi ile beraber kendilerini huzursuz, gergin, stresli ve yorgun hissetmesi lohusa sendromunun sık rastlanan semptomlarından biridir. Üç dört hafta içerisinde annenin yeni düzene alışması ve bebeğiyle rutin oluşturması ile bu belirtiler azalarak bitmektedir. Belirtilerin şiddeti artıyorsa, 1 aydan daha uzun süre bu belirtiler devam ediyorsa tıbbi desteğin alınması uygun olacaktır.
Lohusa Sendromu Belirtileri Nelerdir?
Uykusuzluk çekme ya da sürekli uyku isteği, bebeğe zarar verme konusunda kaygılanma, iştahta artışı ya da iştah azalması, halsizlik hali, hayattan zevk almama, sürekli ağlama, huzursuzluk, sinirlilik, sıkılma ve bunalmışlık, sevgisizlik hissi ve unutkanlık lohusa sendromunun yaygın görülen belirtileri arasında yer almaktadır.
Lohusa Sendromu Nasıl Olur?
Lohusa sendromu durumu doğum sonrası birkaç gün içinde başlar ve bir iki hafta içinde düzelmesi beklenir. Sıkıntı hissetme, sinirlilik durumu, sebepsiz yere ağlama krizleri, çabuk kızmak, alınganlık, unutkanlık ve dikkat dağınıklığı gözlenir. Lohusa sendromu için genellikle tedaviye gerek kalmaz ve bu durum kendiliğinden geçer.
Lohusa Kadının Psikolojisi Nasıl Olur?
Bebeğin doğumundan sonra, kadının beyninde mutluluk hormonu olarak bilinen serotonin hormonu azalabilir ve stres hormonu olan kortizon seviyesi ise artabilir. Özellikle bu süreçte yalnız kalan annelerde Çocuğuma yetemeyeceğim, ya ona bir şey olursa gibi korkular oluşabilir. Anneliğin ilk bir buçuk aylık döneminde kadını yalnız bırakmamak bu durumların yaşanmaması için çok önemlidir. Kadın, uyuyabilmesi ve çocuk bakımına alışması ile kendini ortalama 6 haftada toparlayabilir. Hayatında yeni bir döneme girerek artık anne olduğunu somut şekilde görebilen, hayatının eski düzeninden farklı yöne gideceğini hisseden kadında zor bir kabullenme dönemi olabilir. Anne olmanın sorumluluğunu üstlenmek zor gelebilir. Doğum yapan kişi “Benden iyi anne olmaz” ya da “Annelik edemeyeceğim” gibi negatif fikirlere kapılabilir.
Lohusa Depresyonunda Neler Olur?
Yeni doğum yapan kadınların duygusallık seviyeleri artar, kendilerini kaygılı ve hüzünlü hissedebilirler. Doğum sonrasında yaşanan bu olumsuz duruma veya doğum hüznü adı da verilir. Bu süreç yaklaşık 2 haftadan daha uzun süre devam ettiğinde lohusa sendromu başlamış olarak kabul edilir. Değersizlik yetersizlik hisleri isteksizlik, suçluluk duygusu, aşırı kaygı hissi bu sendromun önemli belirtilerindendir. Ağlama atakları, hevessizlik uykusuzluk, tahammülsüzlük, bebekle ilgilenmeme gibi durumlar lohusa depresyonunun göstergelerindendir.
Doğum sonrasında yaşanan bu psikolojik durum annelikten tamamen bağımsız bir durumdur. Bazen yeni doğum yapan annenin çevresi bu durumu pek anlayamaz ve lohusa depresyonunu kadının annelik yetisinin yetersizliğinden dolayı ortaya çıktığından düşünebilirler. Gebelik sonrasında depresyonu durumunun bir hastalık olduğunun bilinmesi önemsenmeli ve tıbbi destek alınmaktan kaçınılmamalıdır. Bu durumun yeni doğum yapan kadının anneliği ile hiçbir ilişkisi olmadığı bilinmelidir.
Lohusa Sendromu Tedavisi Nasıl Yapılır?
Lohusa depresyonuna karşı 3 farklı tedavi yöntemi kullanılmaktadır;
- Psikoterapi
- Antidepresan ilaç tedavisi
- Antipsikotik ilaç tedavisi
Bu yöntemler arasında en sık kullanılan yöntem psikoterapi yöntemidir. Genelde depresyon tedavisi durumun düzelmesi için yeterli olmaktadır. İlaç tedavilerinin kullanımı çok daha ender olmaktadır. Fakat ilaç kullanımı gerekli görülüyorsa doktor emziren anneye uygun alternatif tedavi yöntemleri önerebilir. Lohusalık depresyonu, kadından kadına farklı süreler devam edebilir. Bu durumun bir hastalık olduğu unutulmamalı ve anneye fazla yüklenilmemelidir.
Anne olmakla birlikte gelen değişimler anne için kabullenmesi zor şeyler olabilir. Ancak anneye bu durumun üstesinden gelebileceğinin desteği verilmeli ve her durumda destek olunmalıdır.
Sosyal Medyada Paylaş:
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Doğum kontrol hapları, istenmeyen gebeliklerden korunmak amacı ile kullanılmaktadır. …
Devamını OkuGebelik karmaşık fizyolojik değişimlerin olduğu önemli bir dönemdir. Gebelik dönemind…
Devamını Oku