Kısırlık, çoğu çiftin muzdarip olduğu ve çiftleri hem maddi hem manevi açıdan zorladığı bir durumdur. Kadın veya erkekte ya da hem kadın hem erkekte ortaya çıkabilen, bazen nedeni açıklanamayan bir sorundur. Bazı durumlarda da bir belirtisi olmadan, gebelik elde edilemeyen durumlarda fark edilmektedir. İnfertilite olarak da bilinen kısırlık, bir veya daha fazla süredir korunmasız cinsel ilişki yaşanıp hamile kalınamaması olarak tanımlanmaktadır.
Kısırlık Tedavisi Nedir?
Kısırlık tedavisi, kadın veya erkeğin muayene edilip kısırlığa neden olan sorunu tespit etmeyle başlamaktadır. Bazen nedeni bilinmeyen kısırlık görülmektedir. Kısırlığın hangi durumdan kaynaklandığı bulunduktan sonra sorunun çözümüne yönelik yöntemler uygulanmaktadır. Hormon tedavisi, aşılama tedavisi veya tüp bebek tedavisi ile kısırlık tedavisi yapılmaktadır. Kısırlığın çözümü için başarılı tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Kısırlık tedavi süreci hem kadın hem erkek için değerlendirme gerektirmektedir.
Kısırlık Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kısırlık tedavisi öncelikle hem kadın hem erkeğin muayene olmasını gerektirmektedir. Kadında olan yumurtalık problemi, erkekte menide sperm olup olmaması değerlendirilmektedir. İlaç tedavisi, iğne tedavisi, aşılama tedavisi ve son olarak tüp bebek tedavisi uygulanmaktadır. Hormonal problemler söz konusu ise ilaç tedavisi ile çözüm bulunmaktadır.
Kısırlık Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Kısırlık tedavisinin süresi, çiftin yaşadığı kısırlık sebebine göre değişmektedir. Kısırlık tedavisi kimi çiftlerde bir ay sürebilirken kimi çiftlerde de en az 6 ayı bulacak şekilde ilerlemektedir. Kadından kaynaklı kısırlık probleminde çözüm daha uzun sürebilmektedir. Kadında hormonlar, yumurtalıklar, tüplerin durumu detaylıca araştırılmalıdır. Erkekte de sperm kalitesi ölçülmelidir. Erkekteki spermlerde bir sorun bulunuyorsa, tüp bebek tedavisi gibi yardımcı üreme teknikleri gerekebilir. Kısırlık tedavisi için en az bir yıl süre gerekebilir.
İnfertil Çiftlere Yapılan Tetkikler
İnterfil çiftler bebek sahibi olabilmek için bir uzmana başvurduklarında öncelikle tıbbi bir sağlık geçmişi, daha önceden olunan testler ve tedaviler ile ilgili bir değerlendirme yapmaktadır. İnterfilite teşhisi konulurken kadının yumurta sayısı, yumurtaların kalitesi, hormonal değerlendirmesi yapılmaktadır. Kadının jinekolojik muayenesi, ultrasonografi ve hormon testleri değerlendirilmektedir. Hormon testlerinde AMH, FSH, E2 değerleri önemlidir. Kadının fallop tüplerinin yani üreme kanallarının tıkalı olup olmadığı kontrol edilmektedir. Erkekte sperm kalitesi, sayısı, hareketleri, yapısı incelenmektedir. İnterfil çiftlerin HIV, Hepatit B gibi enfeksiyon testlerine de bakılabilmektedir.
Erkeklerde Kısırlık Tedavisi
Erkekten kaynaklanan kısırlığın tedavisinde ilaç, iğne, aşılama, yardımcı üreme teknikleri kullanılmaktadır. Sperm oluşumunda etkili olan hormonlarda oluşan sorun, hormon tedavisi ile düzeltilebilmektedir. Eğer hormon azalması yaşanıyorsa bu hormon geri yerine konularak sperm üretimi sağlanabilmektedir. Hormon tedavisi 1-2 yıl sürebilmektedir. Hormon tedavisi sonrasında sperm sayısında ve kalitesinde büyük sorunlar görülmüyorsa aşılama tedavisi uygulanabilmektedir. Aşılama tedavisinde erkekten alınan sperm yıkanır, etrafındaki ölü hücreler atılır. Hareketli ve kaliteli olan sperm ortanı arttırılarak, kadının rahim ağzından içeriye bir kateter yardımıyla verilir. Sperm kalitesi düşük, morfolojisi bozuksa tüp bebek tedavisinin yöntemleri uygulanabilmektedir.
Kadınlarda Kısırlık Tedavisi
Kadınlarda kısırlık tedavisinde kadına uygun olarak ilaç tedavisi, aşılama, ameliyat, tüp bebek tedavisi uygulanmaktadır. Yumurtlama bozukluğu yaşayan kadınlarda ilaç tedavisi ile yumurtlama uyarılır ve düzenlenebilir. Aşılama tedavisinde de sağlıklı spermler, doğrudan rahme yerleştirilmektedir. Kadındaki miyom, polip gibi rahim sorunları nedeniyle histeroskopik cerrahi uygulanabilmektedir. Laparoskopik cerrahi ya da ciddi durumlarda açık ameliyat gerçekleştirilebilmektedir.
Yardımcı üreme teknolojisi olan tüp bebek tedavisinde birçok yöntem kullanılmaktadır. IVF en çok yaygınlaşan yardımcı üreme teknolojisi tekniğidir. IVF yöntemiyle olgun yumurtalar uyarılır, alınır ve laboratuvar ortamında yumurta ile spermin döllenmesi beklenmektedir. Döllenmeden sonra embriyolar, rahme yerleştirilir. ICSI yönteminde de erkekteki spermler arasından en kaliteli olanı seçilerek direkt yumurtanın içine enjekte edilir. ICSI, önceki IVF yönteminin başarısız olduğu durumlarda kullanılabilmektedir.
Kısırlığın tedavisi var mı?
Kısırlığın tedavisi mümkündür. Tüp bebek gibi yöntemler sayesinde hamilelik sağlanabilir.
Erkekte kısırlık nasıl tedavi edilir?
Erkeklerde sperm üretimi için ilaç kullanımı sağlanır. Hormon tedavisi de uygulanabilir. Bu yöntemler işe yaramazsa cerrahi işlemlere başvurulur.
Kısır olup olmadığı nasıl anlaşılır?
Düzenli korunmasız ilişki olmasına rağmen çiftlerin 1 ya da 2 yıldır çocukları olmuyorsa kısır olma ihtimalleri bulunur.
Kısırlık kendiliğinden geçer mi?
Çiftlerin uzun süredir çocuğu olmadığı halde bazı durumlarda tedavi olmadan da hamile kalınabildiği görülmüştür.
Erkekte kısırlık belirtisi nedir?
Kısırlık herhangi bir belirti göstermeyebilir. Ancak; testis çevresinde genişlemiş damarlar, hormonal dengesizlik kısırlık belirtisi olarak verilebilir.
Sosyal Medyada Paylaş:
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Sperm değerlendirmesi çocuk sahibi olmak isteyen ancak olamayan çiftler için çok…
Devamını Okuİnfertilite (Kısırlık) nedir? İnfertilite, halk arasında kısırlık olarak bilinmektedi…
Devamını Oku