Kış ayları kapalı ortamlarda ve ev içerisinde en çok zaman geçirilen dönemdir. Bu dönemlerde farklı uğraşlar edinerek, yapmak isteyip zaman ayıramadığınız birçok şey için fırsat yaratarak hamileliğinizin daha keyifli geçmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca bebek bakımı, çocuk gelişimi ile ilgili kitaplar okumanız evde geçireceğiniz saatlerin faydalı olmasını sağlayacaktır.
Kış sağlığımız için metabolizma güçlendirici C vitamini; limon, portakal gibi turunçgillerde, kuşburnu, kırmızıbiber, kivi, maydanoz ve roka da bol miktarda bulunur. Meyve tüketimini sabahları asidik olan portakal, greyfurt, mandalini gece yatmadan kivi, muz, elma ile yapmak daha doğru olacaktır. C vitamini ile birlikte alınan demir, bağırsaklardan daha fazla emilecek, meyve ve sebzelerin bol posalı oluşu bağırsak hareketlerini artıracaktır.
Yazın D vitamini kaynağı olan güneş, kış aylarında yoksunluğunu hissettirdiğinden yerini en bol ve çeşitli olduğu dönem kış ayları olan balığa bırakıyor. Bebeğin kemik ve diş gelişiminde önemli bir yere sahip olan D vitamini ihtiyacı için haftada 2 kez balık tüketilmesi önerilmektedir.
Soğuk algınlığı ya da gribe yakalanmamak için kapalı ve kalabalık mekanlar da uzun süre kalmamalı, ellerinizi sık sık yıkamalısınız. Gribal enfeksiyonların yaygın olduğu kış mevsiminde tokalaşmak, öpüşmek risk arttırıcı olduğundan yakın temastan kaçınılmalıdır. Pencereleri ve kapıları açarak evdeki havalandırmayı sağlayabilirsiniz.
Kapalı mekanlar da daha fazla vakit geçirildiği için pasif sigara içiciliğine maruz kalma riski artar, bu durum düşük doğum ağırlıklı çocuk doğurma gibi komplikasyonları arttırır. Evinizin hiçbir yerinde sigara içilmesine izin vermeyin ve sigara kullanılan havalandırması mekanlardan uzak durun.
Özellikle soğuk havalarda cildinizin kuruyup çatlama olasılığı artacağından, hamilelik dolayısıyla zaten hassaslaşan cildinizin daha çok bakıma ihtiyacı olacaktır. Bu nedenle el ve yüzünüzü soğuk su yerine ılık su ile yıkamalı, nemlendirici kremler kullanmalısınız. Bol bol su içmeyi alışkanlık haline getirmelisiniz.
Kış aylarında yünlü, pamuklu, havalanabilir, yumuşak giysiler tercih edilmeli; ısınmak için sıkı, sentetik, naylon giysilerin özellikle iç çamaşırlarda kullanılması çok sağlıklı değildir. Ayrıca ayakkabı seçimi de çok önemlidir. Ayağınızı terletmeyip sıcak tutacak, kar ve buz gibi kaygan zeminlerde kaymayacak materyalden yapılmış olanlar tercih edilmelidir. Evlerde kaloriferlerin kuruttuğu havayı, kaynayan bir çaydanlık, ıslak bezler ya da odayı nemlendirecek buhar makinaları ile nemlendirmek faydalı olacaktır.
Hamilelik döneminde en uygun egzersiz yürüyüş olsa da, kışın zorlu koşulları nedeniyle açık hava şartlarında yapamadığınız spor faaliyetlerini doktorunuz riskli olduğunu söylemediği sürece haftada 4 gün evde veya spor salonunda yapabilirsiniz. Kendinizi zorlamadan yürüyüş bandında yürüyüşler, yoga, pilates, basit egzersiz hareketleri faydalı olacaktır. Sağlıklı, devir daimi olan, sürekli kontrol edilen kapalı bir havuzda haftada 2-4 kez 30 dakika yüzmek sizi rahatlatacak, gebelik kramp ve kasılmalarında azalmaya ve doğum ağrılarının daha hafif seyretmesine ve doğumdan sonra vücudun daha kolay şekle girmesine yardımcı olacaktır.
Sosyal Medyada Paylaş:
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Amniosentez, 16-18.haftalar arasında özel amniosentez iğneleriyle anne adayının karnı…
Devamını Okuİlkbahar çok keyifli bir mevsim, ama maalesef “bahar yorgunluğu” nu da beraberinde ge…
Devamını Oku