İdrar kaçırma, kadın erkek fark etmeksizin bireyin hayat kalitesini oldukça etkileyen bir sorundur. Günlük yaşamı ve sosyal hayatı etkilenen bireyler, idrar kaçırmanın çözümlerini aramaktadır. Kadınlarda daha fazla görülmekle birlikte birkaç hastalık, doğum, kilo alımı gibi etkenler idrar kaçırmaya neden olabilmektedir. Bazı bireylerde de pelvik taban kaslarının zayıflığından oluştuğu için tedavi yöntemleri, hastalığın nedenlerine bağlı ilerlemektedir. İdrar kaçırma hakkında detaylı bilgilere yazının devamında değineceğiz.
Kadınlarda İdrar Kaçırma Nedir?
İdrar kaçırma, ufak kaçırmaların yanı sıra tamamen idrar tutamamaya kadar geniş bir yelpazeyi içine alan bir hastalıktır. Kişi günlük hayatında idrarın geldiğini fark ettiğinde tuvalete gidip ihtiyacını gidermektedir. Ancak tuvalete gitme şansı yoksa da kaslar bir süre idrarı tutabilmektedir. Bazen bu kaslar artık idrarı tutamayacak duruma gelip ufak idrar kaçırmaları meydana gelebilir. Bazen de bu durum artık sürekli tekrarlandığı için kişinin idrar yapma rutini düzensizleşmekte ve bir sorun haline gelmektedir. Üriner inkontinans olarak da bilinen idrar kaçırma sorunu çoğu kadının bir dönem yaşadığı ancak utandıkları için bir uzmana muayene olmadıkları bir sorundur.
Kadınlarda İdrar Kaçırma Nedenleri
Kadınlarda idrar kaçırma nedenleri bireye göre farklılık göstermektedir. Burada idrar kaçırma tipleri hakkında bilgi vermek ve nedenleri buna göre sıralamak önemlidir.
Stres inkontinans: Stres ile idrar kaçırma derken egzersiz, gülme, öksürme gibi durumlardan dolayı karındaki basıncın arttığını ve istemsiz şekilde idrar kaçırmanın meydana geldiğini söylemek mümkündür. Buradaki problem kas ve bağ dokularındaki bozulma veya sinirsel uyarımda bir sorun olduğudur. Pelvik kasların zayıflığından dolayı hapşırırken idrar kaçırma, öksürürken idrar kaçırma sorunları meydana gelebilmektedir. Mesane kaslarının zayıflığından dolayı da ani hareketler yapıldığında kaçırma görülebilmektedir.
Urge inkontinans: Sıkışma tipi idrar kaçırma durumunda da kişi aniden tuvalet ihtiyacı hisseder ve istemsiz şekilde idrar kaçırır. Mesanenin aniden kasılması, mesane kasları ile sinir uyarıları arasındaki sorundan kaynaklıdır. Bu idrar kaçırma tipi şeker ve parkinson hastalığına sahip kişilerde görülebilmektedir.
Miks tip/Karma tip idrar kaçırma: Bu türde hem stres kaynaklı hem de sıkışma kaynaklı idrar kaçırma görülmektedir. Mesane kaslarındaki ve pelvik kaslarındaki zayıflıktan dolayı kaçırma görülmektedir.
Taşma tipi idrar kaçırma: Mesanenin alabileceğinden fazla miktarda idrar depolaması bir süre sonra sızıntı şeklinde idrar kaçmasına neden olabilmektedir. İdrar yolunda bir tıkanma veya diyabet hastalığı nedeniyle bu türdeki kaçırma ortaya çıkabilmektedir.
İdrar Kaçırma Belirtileri
İdrar kaçırma kişinin günlük yaşamını olumsuz şekilde etkileyecek ve kişinin diken üzerinde hissetmesine neden olabilecek bir sorundur. Özellikle yürüyüş, egzersiz, gülme gibi durumlarda idrar kaçırma yaşanıyorsa kişi bu durumdan utanç ve rahatsızlık hissedebilir. Peki idrar kaçırma nasıl anlaşılır? İdrar kaçırma aşağıdaki durumlarda görülebilmektedir.
- Gülme, hapşurma, öksürme, yürüyüş ve egzersiz yapma, ağır bir şey kaldırma gibi durumlarda idrar kaçırma yaşanabilmektedir.
- İdrar yapma hissi geldiğinde tuvalete yetişemeden kaçırılıyorsa, sık sık tuvalete gitme ihtiyacı duyuluyorsa, idrarın tamamen boşaltılamadığı hissediliyorsa, günlük ped kullanma sıklığı artmışsa mutlaka bir kadın doğum-jinekoloji uzmanına muayene olunmalıdır.
İdrar Kaçırma Tanısı Nasıl Konulur?
İdrar kaçırma şikayeti ile uzman bir doktora başvuran bireylere öncelikle bu sorunu ne zamandır yaşadığı ve başka şikayetlerinin olup olmadığı sorulmaktadır. Hastanın önceden doğum yapıp yapmadığı, genel sağlık durumu, düzenli ilaç kullanımı gibi durumlar tanı konulurken dikkat edilen önemli konulardır. Hastadan kan testleri, idrar kültürü, tam idrar testi, açlık kan şekeri gibi testler istenir ve değerler incelenir. Bazen bir idrar yolu enfeksiyonu da idrar kaçırmaya neden olabilmektedir. Kaçırma sorununun kaynağı bulunduktan sonra, tedavi planlanmaktadır.
İdrar Kaçırma Tedavisi
İdrar kaçırma tedavisi, sorunun nedenine bağlı olarak şekillendirilmektedir. İdrar kaçırma eğer bir hastalık nedeniyle gelişiyorsa, öncelikle hastalığın tedavisi yapılmalıdır. Genellikle de günlük yaşam değişiklikleri ve pelvik taban kaslarını güçlendirmek için kegel egzersizleri önerilmektedir. Bazı hastalarda ise ilaç ile tedavi işe yarayabilmektedir. Mesane kaslarını gevşetici ilaçlar etkili olabilmektedir. Stres tipi idrar kaçırma ve miks tip idrar kaçırma görülen hastalarda ise ameliyatla tedavi etkili olabilmektedir.
İdrar kaçırma, doğum sonrasında görülen bir durumsa vajinaya lazer uygulaması ile vajina duvarının daraltılması veya yeni hücre üretiminin artırılması bir çözüm olabilmektedir. İdrar kaçırma tedavisinde etkili olamayan bu yöntemlerden sonra cerrahi tedaviye karar verilmektedir. Trans obturator tape TOT ameliyatı özellikle stres ve karışık tip idrar kaçırmalarda yüksek oranda başarı sağlayan bir cerrahi yöntemdir. Kasık bölgesinden girilerek, idrar kanalına bir bant konulmakta ve bu sayede idrar kaçırma şikayeti hafiflemektedir.
İdrar kaçırma neyin belirtisi?
İdrar kaçırma; idrar yollarındaki enfeksiyon, taş, kanser gibi hastalıkların veya mesaneyi destekleyen kas dokularındaki zayıflığın bir belirtisi olabilmektedir.
İdrar kaçırma tedavi edilmezse ne olur?
İdrar kaçırma tedavi edilmediğinde enfeksiyon, yara oluşumu, ciltte kızarıklık tahriş gibi sorunlar oluşabilmektedir. Aynı zamanda kişinin genital bölgesinin sürekli ıslak, kötü kokulu olması da psikolojik olarak olumsuz etkileyebilmektedir.
İdrar kaçırmayı önlemek için ne yapmak lazım?
İdrar kaçırmayı önleyebilmek için kegel egzersizleri yapılabilir, sağlıklı beslenmeye dikkat edilebilir. Aynı zamanda gün içerisinde tüketilen sıvı miktarına dikkat edilip, gece uyumadan birkaç saat önce sıvı alımı kısıtlanabilir.
İdrar kaçırma tehlikeli midir?
İdrar kaçırma problemi, tehlikeli veya hayati bir sorun değildir. Sadece bireyin günlük yaşamını olumsuz etkilediği için tedavi edilmesi gerekir.
İdrar kaçırma ameliyatı kaç saat sürer?
İdrar kaçırma tedavisinde uygulanan yöntemler işe yaramadığında cerrahi operasyon tercih edilebilmektedir. Bu ameliyat ise ortalama 30 dakikalık bir işlemdir.
Sosyal Medyada Paylaş:
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Cilt çatlaklarının ortak özelliklerinden biri de şekil ve renkleridir. Genel koşullar…
Devamını OkuAloe Vera, Doğal Sağlık ve Şifa Kaynağı Olarak Bitki Suyu ve Jeli Halinde Kullanıma S…
Devamını Oku