‘’HPV nedir?’’ sorusu son dönemlerde sıkça merak edilmektedir. Cinsel yolla bulaşan ve oldukça yaygın görülen bir hastalık olarak tanımlanabilmektedir. Özellikle aktif cinsel hayata sahip olan kişilerin büyük kısmı, hayatının bir döneminde HPV ile karşılaşabilmektedir. Ancak bazı hastalarda herhangi bir belirti oluşturmamaktadır. Bundan dolayı kişinin belirtilere sahip olmaması HPV olmadığı anlamına gelmemektedir. Aynı zamanda HPV virüsü pek çok farklı türe sahiptir. Bu türlerin bazıları ise oldukça tehlikelidir ve zamanla kansere yol açabilmektedir.
İçindekiler
HPV virüsü bulaşması için yalnız cinsel ilişki şart değildir. Genital bölge teması ya da genital bölge ile temas etmiş havlu vb. eşyalar aracılığıyla da bulaşabildiği bilinmektedir. Ayrıca virüsün bulaştığı bazı hastalar hiçbir belirti göstermemektedir. Bu nedenle bazı özel testler yapılmakta kişide virüs olup olmadığı anlaşılmaktadır.
HPV Belirtileri Nelerdir?
HPV belirtileri nelerdir? HPV virüsü birçok insanda herhangi bir belirti ortaya çıkarmamaktadır. Ancak en sık görülen belirtileri arasında siğil oluşumu bulunmaktadır. Özellikle genital bölgede ortaya çıkan siğiller kadınlarda vulva, vajen ya da anüste oluşabilmektedir. Erkeklerde ise penis veya anüste görülmekte ve karnabahar benzeri bir şekil oluşturmaktadır. Bu gibi belirtileri en sık çıkaran türün ise HPV 11 ya da HPV 6 olduğu bilinmektedir ve bunlar riskli görülmemektedir. Yüksek riske sahip olan türlerin ise genelde herhangi bir belirti göstermediği görülmektedir. Bu türler bir belirti vermeden hücrelerin içerisinde yaşamaya devam edebilmektedir.
Bunların yanında her HPV virüsünün kansere neden olmadığı bilinmektedir. Kanser oluşturan türlerin ise uzun yıllar sonucunda bu durumu ortaya çıkardığı görülmektedir. Bundan dolayı erken teşhisin öneminin büyük olduğu dikkat çekmektedir.
HPV Tanısı
İzmir HPV tanısı için belirli testlerin yapılması ve hastalığın ne durumda olduğuna bakılması gerekmektedir. İlk olarak HPV testinin rahim ağzı kanseri tarama testinin bir parçası da olduğu görülmektedir. Bu tarama HPV DNA testi olarak da bilinmektedir. Tarama esnasında küçük bir örnek alınmakta ve böylelikle test gerçekleştirilmektedir. Ancak HPV tanısı için herhangi bir kan testi bulunmamaktadır.
Özellikle 30 ve 65 yaş arasında olan kadınlara bu test düzenli olarak yapılmaktadır. Bunun nedeni ise erken tanı sağlamak ve kanserin yol açtığı bazı durumları engellemektir. Düzenli muayeneler gerçekleştirilirse ve hasta dikkatli davranırsa durumun kötüye gitmesi engellenebilmektedir. Ancak bu durum hastanın yaşına, sağlık durumuna, HPV türüne göre değişim göstermektedir. Her hasta için farklı bir tedavi takvimi oluşturulabilmektedir.
HPV Testi Nedir?
İzmir HPV testi nedir? HPV DNA testi, hastada HPV olup olmadığını anlamak amacıyla yapılmaktadır. Ayrıca var ise hangi türde olduğunu belirlemeye yardımcı olmaktadır. Ayrıca bu test rahim ağzı kanseri tarama testleri içerisinde de yer almaktadır. Kısa sürede biten test esnasında hastanın vajinasından sürüntü örneği alınmakta ve alınan örnekler laboratuvara gönderilmektedir.
Herhangi bir belirti vermeyen HPV türleri olduğundan dolayı mutlaka test yaptırılması gerekmektedir. Çünkü düşük riskli türler kendini siğil ile belli edebilmektedir. Ancak yüksek riskli bazı türler hiçbir şekilde kendini belli etmemekte ve hücrelerde yaşamaya devam etmektedir. Uzun yıllar sonunda da kansere dönme ihtimali artabilmektedir.
HPV Test Çeşitleri Nelerdir?
İzmir HPV test çeşitleri nelerdir? HPV test çeşitleri arasında smear testi ve DNA testi bulunmaktadır. Ancak DNA testi denildiğinde kan testi alınacağı düşünülebilmektedir. HPV için herhangi bir kan testi bulunmamaktadır. Yalnız vajinadan alınan sürüntü yoluyla sonuç elde edilebilmektedir.
İlk olarak HPV smear testi, rahim ağzını değerlendirmek amacıyla yapılmaktadır. Burada kansere neden olabilecek herhangi bir sorunun olup olmadığı belirlenmektedir. Aynı zamanda HPV varsa ise nasıl bir durumda olduğu belirlenmektedir. Genelde 30-65 yaş aralığında olan kadınlara bu test düzenli aralıklarla uygulanmaktadır. Böylelikle kanser oluşumu gerçekleşirse erken fark edilmesi sağlanmaktadır.
İzmir HPV DNA testi ise kan testi olarak algılanabilmektedir ancak değildir. Smear testinde olduğu gibi sürüntü yoluyla örnek alınmakta ve buna göre test gerçekleştirilmektedir. DNA testi gerçekleştirildiğinde virüsün hangi türde olduğu belirlenmektedir. Smear testi ile rahim ağzında anormal bir durum olup olmadığı kontrol edilmektedir. DNA testi ile de bu anormal durumu HPV türlerinden hangisinin oluşturduğu belirlenmektedir. Bunun yanı sıra erken teşhis oldukça büyük önem taşımaktadır. Çünkü erken teşhis sonucunda tedavi yöntemleri uygulanmaya başlamaktadır ve kanser riski düşürülebilmektedir.
HPV Aşısı Nedir?
İzmir HPV aşısı nedir? Sık karşılaşılan virüslerden biri olan HPV, rahim ağzı kanseri oluşumunda büyük bir etkendir. Kanser oluşumuna yol açabilen bu virüsün bazı aşılara sahip olduğu görülmektedir. Bunlardan biri bivalan aşısı diğeri ise kuadrivalan aşısı olarak bilinmektedir. Öncelikle bivalan aşısı, kansere sebep olan yüksek riskli HPV 16 ve HPV 18 türlerine karşı koruyuculuk sağlamaktadır. Bununla birlikte kuadrivalan aşısı ise genital siğillerin oluşumuna neden olan HPV 6 ve HPV 11 türlerine karşı koruyuculuk sağlamaktadır.
Bu aşıların yan etkileri oldukça hafiftir ve güvenilir olduğu söylenmektedir. Yalnızca aşı yapılan noktalarda ufak kızarıklıklar ya da şişlikler oluşabilmektedir. Aşı içerisinde bulunan maddelerden birine alerjisi olan kişilerin ise aşıyı yaptırmaması önerilmektedir. Bunun yanında cinsel hayatı aktif olan kişiler de bu aşıdan fayda görebilmektedir. Ancak bu aşı önceden geçirilen HPV türüne karşı bir fayda sağlamamaktadır. Yalnızca bulaşabilecek olan türlere karşı korumaktadır.
HPV Aşısı Türleri Nelerdir?
İzmir HPV aşısı türleri nelerdir? HPV aşısı türleri arasından en sık kullanılan iki tanesi bivalan aşısı ve kuadrivalan aşısı olarak bilinmektedir. Bivalan aşısı yüksek riskli HPV 16 ve HPV 18 için tersih edilmekte ve bunlara karşı koruyuculuk sağlamaktadır. Bu iki türün riskli olmasının nedeni ise kansere yol açabilmesinden kaynaklanmaktadır. Diğer aşı olan kuadrivalan ise siğil oluşumuna neden olan düşük riskli HPV 6 ve HPV 11 için koruyuculuk sağlamaktadır. Bivalan aşısı Türkiye’de yoktur.
Kuadrivalan aşısı hem kız hem de erkek çocuklara uygulanabilmektedir. Yalnız aşıların hastalık oluşumundan önce yapılması gerekmektedir. Çünkü HPV bulaştıktan sonra aşı bir fayda sağlamamaktadır. Ayrıca aşı vajinal kanser ve vulva kanserine karşı da koruyuculuk oluşturmaktadır. Bunun yanında erkeklerde ise genital siğilleri geçirmenin yanında baş, boyun, anal, ağız kanserlerini önleyebilmektedir.
Önceden enfekte olmuş kişiler için aşının koruyuculuğu azalmaktadır. En erken 9 yaşında yaptırılabilmektedir ancak 11-14 yaş aralığında aşı yaptırılması önerilmektedir. Bu yaşları belirlenmesinin nedeni ise henüz o yaşlarda virüsler ile karşılaşılmadığı düşünülmesinden kaynaklanmaktadır. Çünkü virüs bulaştıktan sonra aşının pek bir etkisi görülmemektedir. Genel anlamda HPV aşı olmak için yaş aralığı 9-45 arasındandır.
HPV oldukça yaygın görülmekte ve pek çok kişide belirti vermemektedir. Bu neden mutlaka test yaptırılması önerilmektedir. Testin sonucuna göre hastanın durumu netleştirilmekte ve virüs var ise buna göre tedavi yöntemi oluşturulmaktadır. Her hasta için oluşturulan tedavi yöntemi farklı olabilmektedir.
HPV nasıl negatife döner?
HPV sağlıklı beslenme ve egzersiz ile bağışıklığın güçlendirilmesi yoluyla ve yeniden HPV bulaşına maruz kalmama yoluyla belirli bir süre içerisinde baskılanır.
HPV de kaşıntı olur mu?
HPV siğillere ve lezyonlara sebep olduysa kaşıntı görülebilir.
HPV de akıntı nasıl olur?
HPV rahim kanserine neden olduysa kötü kokulu kanlı ya da kahverengi akıntı görülebilir.
HPV'ye hangi vitamin iyi gelir?
HPV için C vitamini, D vitamini ve B vitamini gibi çeşitli vitamin takviyeleri kullanılabilir ancak kullanmadan önce doktorunuza danışmalısınız.
Prezervatif HPV den korur mu?
HPV bulaşma riskini azaltmak için prezervatif kullanılabilir ancak prezervatif kişiyi HPV’den tam anlamıyla koruyamaz.
Tek eşli biri HPV olur mu?
HPV nadiren de olsa cinsel ilişki yaşanmadan da bulaşabilir ve tek eşli kişilerde görülebilir. Ayrıca virüse daha önce maruz kalındıysa yıllar sonra dahi belirti vermeye başlayabilir.
HPV kadınlarda ne yapar?
HPV’nin belirli türleri kadınlarda siğile sebep olurken belirli türleri belirti vermeyebilir. Bazı tipler ise rahim ağzı kanserine sebep olabilir.
HPV bacak ağrısı yapar mı?
Bazı HPV çeşitleri kişinin bacaklarına ve ayaklarına yerleşerek ağrıya neden olabilir.
Sosyal Medyada Paylaş:
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Ayda bir kez memelerinizi herhangi bir değişiklik açısından muayene ediyor musunuz? E…
Devamını OkuKemiklerde kitle kaybıdır ve kırılmalara yol açar 'Menopozdaki kadınların 3’de 1’inde…
Devamını Oku