Gebelikte kararma hamilelik dönemindeki pek çok kadının yaşadığı bir durumdur. Gebelik sürecindeki kişiler ruhsal ve fiziksel açıdan oldukça hassastır. Hormon dengesinde yaşanan değişiklikler ve benzeri durumlar ciltte istenmeyen kararma ve lekelere neden olabilir. Bu lekeler genellikle kişinin yüzünde, boynunda, meme uçlarında, genital bölgesinde ve koltuk altlarında görülür. Hamilelikte kararma melazma, kloazma ve gebelik maskesi olarak da adlandırılabilir.
Gebelikte Kararma Nedir?
Gebelikte kararma, hamile kişinin bedeninin çeşitli yerlerinde görülebilen lekeler olarak ifade edilebilen durumdur. Gebelik döneminde pek çok değişiklik yaşayan kadın bedeninde görülebilen durumlardan biri de bu cilt lekeleridir. Cilt lekeleri hem anne adayının moralini bozmakta hem de estetik görünümü için endişe duymasına neden olabilir. Gebelerin bir kısmında bu lekeler hiç görülmez ancak büyük bir kısmında az ya da çok miktarda cilt lekesi görülmektedir. Lekelerin görülme yerleri ve görülme dereceleri ise kişiden kişiye göre değişiklik gösterir. Pigment hücreleri ile ilgili sebeplerden oluşan bu durum genellikle hamileliğin erken dönemlerinde başlar ve özellikle esmer olan kadınlarda daha yaygın şekilde görülmektedir. Bu lekelerden belirgin olanlarından biri de göbeğin orta hattında dikey olarak uzanan koyu renkli çizgidir. Gebelikte kararma çözümü olan ve önlem alınabilen bir problemdir.
Gebelikte Kararma Neden Olur?
Gebelikte kararma sebepleri net olarak bilinmeyen bir sağlık problemidir. Ancak hamilelik lekelerinin kişinin gebelik sırasında yoğun şekilde salgıladığı östrojen ve progesteron hormonlarının kaynaklandığı bilinmektedir. Bu dönemde kişinin güneşe olan hassasiyeti daha da fazla olacağından lekelenmeler oluşabilir ya da artabilir. Bedenin güneş görmeyen bölgelerinde de kararma görülebilir ve bu kararmalar genellikle daha koyu renkli olmaktadır. Hamilelik lekeleri tehlikeli değildir ve yüzeysel lekelerdir. Ancak leke oluşan bölgeler güneş ışığına maruz kalırsa bu kararmalar kalıcı hale gelebileceğinden önlem almak ve lekeleri tedavi ettirmek önerilir.
Gebelikte Kararma Tedavisi
Hamilelikte görülen gebelik kararmalarının tedavisi için doğumun gerçekleşmesini beklemek önerilmektedir. Doğumdan sonra bu kararmalar kendiliğinden geçebilir. Doğumdan sonraki 6 aylık süreç içerisinde lekeler geçmediği takdirde tedavi uygulanması önerilir. Bu süreçte lekelerin daha kalıcı ve koyu hale gelmemesi için kişi mevsim fark etmeksizin güneş koruyucu krem kullanılmalıdır. Yaz mevsiminde, güneşli alanlarda güneş gözlüğü ve şapka kullanımı da kararmaların olumsuz etkilenmemesi için önerilir. Bazı maddeler güneşe olan hassasiyeti arttırabildiğinden bu dönemde doktorun bilgisi dışında ilaçların, kozmetik ürünlerinin ve bitkisel ürünlerin kullanılması tavsiye edilmez.
Gebelikte Kararma Lazer Tedavisi
Gebelik döneminde ciltte görülen hamilelik kararması lazerle tedavi edilebilir. Bu dönemde oluşan kararmalar doğum sonrasında kendiliğinden geçmediyse lazer yardımıyla ciltteki lekeler giderilebilir. Gebelikte kararma lazer tedavisi ile bölgedeki melanın pigmentinin oluşturduğu koyu lekeler dağıtılır. Lazer ışını sadece kararma olan bölgeye uygulanır ve lekeler dağılarak görünmez hale gelir. Bu bölgedeki cilt tonu doğal bir şekilde açılır. Gerekli görülmesi halinde birden fazla seans şeklinde tedavi uygulanabilir. Çoğu kişi için birkaç seans lazer tedavisi yeterli olmaktadır. Lekelere uygulanan lazer tedavisinin mutlaka alanında uzman bir hekim ve ekibi tarafından yapılması kişinin sağlığının korunması için büyük önem taşır.
Gebelikte Kararmayı Önleme Yolları
Hamilelikte kararma sebepleri güneş ışınları ve hormonlardaki değişimlerdir. Hormonlarla ilgili gelişmeleri değiştirmek mümkün olamayacağından güneş ışınlarına maruz kalmamaya dikkat etmek gebelikte kararmayı önlemenin bilinen tek yoludur. Güneş ışınlarının yoğun olduğu saatlerde dışarıda olmamak dışarı çıkarken yoğun koruyucu içeren güneş kremleri kullanmak ve güneş gözlüğü, şapka ve benzeri kıyafetlerle güneşten korunmak gebelikte kararmanın ve cilt lekelerinin önüne geçebilir.
Sosyal Medyada Paylaş:
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Öncelikle doktorunuzdan randevu alıp muayene olun. Pap smear testini yaptırarak…
Devamını OkuGebelik karmaşık fizyolojik değişimlerin olduğu önemli bir dönemdir. Gebelik dönemind…
Devamını Oku