Gebelikte çatlak hamilelik döneminde görülen fiziksel değişimlerden biridir. Hormonal değişimlerin çok fazla yaşandığı gebelik döneminde hem duygusal hem fiziksel değişimler görülebilmektedir. Gebelik çatlakları anne adayını rahatsız edebildiğinden bu cilt sorunları hamileler tarafından yoğun olarak araştırılmaktadır.
Gebelikte Çatlak Nedir?
Hamilelik döneminde anne adayının cildinde bazı değişimler görülür. Bu değişimlerin pek çoğu hormonlarla ilgilidir. Kişinin yüzünde görülebilen lekeler, avuç içlerinde görülen kaşıntı ve kızarıklık, deri döküntüleri ve benzeri durumlar gebelikte görülebilen değişimlerden birkaçıdır. Hamilelik döneminde çoğu kadının yaşadığı problemlerden biri de gebelik çatlaklarıdır. Hamilelik çatlakları çoğu kişide farklı seviyelerde görülür. Karın bölgesi bebeği taşımak amacıyla hızlı şekilde genişlediğinden bu bölgedeki deri bu genişlemeye çatlayarak uyum sağlar. Karnın büyümesi ile derinin esnemesi ve çatlakların oluşması beklenen bir durumdur.
Gebelikte Çatlak Belirtileri
Gebelikte çatlak belirtileri kişiden kişiye göre değişkenlik göstermekle birlikte çoğu kişide deride gerginlik, kaşıntı, deri döküntüsü şeklinde başlar. Daha sonraki dönemde ise genişleyen karın çeşitli yerlerden çatlar. Bu çatlaklar oluşmadan önce uygun formdaki çatlak önleyici krem ile tedavi uygulanabilir. Tedavi edilmesi zor olan bu izler oluşmadan önce önlem almak gebelik çatlağını engelleme konusunda oluşum sonrası tedavi lazerdir.
Gebelikte Çatlak Olmaması İçin Ne Yapılmalı?
Gebelik döneminde çatlak oluşmaması için alınabilecek bazı önlemler vardır. Bu önlemleri uygulayarak minimum çatlak oluşumu ile gebelik tamamlanabilir. Ancak çatlakları tamamen engellemenin bir yolu yoktur. Çünkü kişinin hormonları ve fiziki özellikleri bebeğe uygun şekilde şekillenip değişir. Bazı yöntemlerle çatlak oluşum riskini minimize edebilirsiniz. Karın bölgesini sürekli olarak nemli tutmak karın bölgesinin genişlerken çatlamasına engel olabilir. Bu yüzden 3. aydan itibaren karın bölgeniz doktorunuzun uygun gördüğü bir nemlendirici krem ile nemli tutabilirsiniz. Bunu doğuma kadar yapmalısınız. Vücudun nem dengesini korumak için yeterli miktarda su tüketimi de önemlidir ve çatlak oluşumunu engelleyebilir. Kafeinden uzak durmak, sağlıklı bir diyet takip etmek ve doktorun bilgisi dahilinde egzersiz yapmak da bu dönemde oluşabilecek çatlakların önüne geçebilir. Doğum sonu hızlı kilo verim döneminde de bu nemlendirme tekrarlanmalıdır.
Gebelikte Çatlak Neden Olur?
Gebelik döneminde oluşan çatlakların nedeni kişinin genetik yatkınlığı, hormonları ve vücudunun esnekliği ile ilişkilendirilebilir. Gebelik döneminde büyüyen göbek bölgesi büyümeye yetişebilmek için çatlar. Bu çatlaklara kaşıntı da eşlik edebilir.
Gebelikte Çatlak Hangi Ayda Başlar?
Gebelikte çatlak genellikle karın büyümeye başladığı 3. ay ve sonrasında başlar. Başlayan çatlaklar artış ve büyüme gösterebilir. 6. ayda vücuttaki çatlaklar maksimum düzeye ulaşır.
Gebelikte Çatlak Kaşıntısı Nasıl Geçer?
Hamilelikte kaşıntı için uygulanabilecek yöntemlerden birkaçı şu şekilde sıralanabilir:
- Karın bölgesini serin tutmak
- Rahat ve pamuklu giysiler seçmek
- Kaşınan bölgeye uygun bir nemlendirici kullanmak
Kaşıntı çok yoğunsa doktorunuza danışabilirsiniz.
Gebelikte Çatlak Tedavisi
Gebelikte çatlak tedavisi için doğumun gerçekleşmesi beklenir. Gebelik noktalandıktan sonra lazerle çatlak tedavisi uygulanabilmektedir. Lazer etkili bir yöntemdir ve doğumdan kısa süre sonra seanslarına başlanabilir. Doğum sonrasında kilo almamaya dikkat ederek spor yaparak ve sağlıklı beslenerek çatlakların zamanla geçmesini bekleyebilirsiniz ya da lazer tedavisi uygulayabilirsiniz. Öte yandan sağlıklı rutinler benimsediğinizde yeni çatlak oluşumlarının da önüne geçebilirsiniz Detaylı bilgi almak için Op. Dr. Külal Çukurova ve ekibi ile iletişime geçebilirsiniz.
Sosyal Medyada Paylaş:
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Amniosentez, 16-18.haftalar arasında özel amniosentez iğneleriyle anne adayının karnı…
Devamını OkuKış ayları kapalı ortamlarda ve ev içerisinde en çok zaman geçirilen dönemdir. Bu dön…
Devamını Oku