Hamilelik döneminde gebelik şekeri birçok kişiyi etkileyen bir sağlık sorunudur. Gebeliklerini sağlıkla tamamlamak isteyen kişiler bu rahatsızlık hakkında bilgi sahibi olmak isteyebilir.
İçindekiler
- Gebelik Şekeri Nedir?
- Gebelik Şekeri Belirtileri Nelerdir?
- Gebelik Şekeri Tehlikeli mi?
- Gebelik Şekeri Kaç Olursa Tehlikeli?
- Gebelik Şekeri Tedavisi Nasıl Yapılır?
- Hamilelikte Şeker Varsa Ne Yapmalı?
- Hamilelikte Gebelik Şekeri Kaç Olmalı?
- Gebelikte Şeker Kaç Olursa Bebeği Etkiler?
- Gebelik Şekeri Anneden Bebeğe Geçer mi?
- Hamilelik Şekeri Erken Doğuma Neden Olur mu?
Gebelik Şekeri Nedir?
Gestasyonel diyabet yani gebeliğe bağlı diyabet sadece gebelik döneminde görülen şeker hastalığıdır. 35 yaş üzerinde ve kilo problemli başlayan gebeliklerde, önceki gebelikte hamilelik şekeri görülmüş ise gebe mutlaka kontrol altına alınmalıdır. Gebelerin yaklaşık %5’inde görülen bu durum hamileliğin 24. haftasında oluşan hormon değişikliklerine bağlı olarak gelişmektedir. 24. haftadan sonra aşırı kilo alımı insülinin etkisini azaltarak direnç oluşmasına neden olur. Gebelik diyabeti tanısı alan gebelerimizin sağlıklı bir hamilelik ve doğum süreci geçirebilmeleri için egzersizlerine dikkat etmeleri ve kendilerine uygulanan diyete sadık kalmaları çok önemlidir.
Gebelik Şekeri Belirtileri Nelerdir?
Gebelik diyabetinin belirtileri nelerdir sorusu şu şekilde yanıtlanabilir; Gebelik şekeri çoğu zaman belirti göstermemektedir. Çok su içmek, çok sık idrara çıkmak, idrarda glukoz bulunması, tekrar eden idrar yolu/vajinal enfeksiyonlar, bulantı ya da halsizlik gebelik şekerinin belirtileri arasında sayılmaktadır.
Gebelik Şekeri Tehlikeli mi?
Kan şekeri değerlerinin kontrol altına alınmaması ve sürekli yüksek seyretmesi, bebeğin anne karnında gelişimini olumsuz etkileyerek fazla kilo almasına ve suyunun fazlalaşmasına sebep olabilir. Gebe kişilerde kontrolsüzce yükselen kan şekeri, ender de olsa “diyabetik ketoasidoz” olarak isimlendirilen ciddi bir komplikasyona sebep olabilir.
Gebelik Şekeri Kaç Olursa Tehlikeli?
Gestasyonel diyabet yani hamilelik şekeri tip1 ve tip2 diyabetten ayrıolarak gebelik süresince ortaya çıkan ve hamilelikten sonra düzelen diyabet türüdür. Fakat gebelik diyabeti olan kadınlarda hamilelikten sonra tip 2 diyabet görüldüğü de gözlenmiştir. Gestasyonel diyabet hamilelerde görülen değişik seviyelerdeki glukoz tolerans bozukluğu olarak da ifade edilebilir. Hamilelerde açlık kan şekerinin 90 mg\dl'nin, tokluk kan şekerinin ise 120 mg\dl'nin altında seyretmesi ve HbA1C değerinin %6'nın daha düşük olması beklenmektedir. Bu değerlerin üzerindeki değerler gestasyonel diyabet olarak isimlendirilmektedir.
Gebelik Şekeri Tedavisi Nasıl Yapılır?
Gebelik şekeri tedavisi için kişinin kilosuna ve hamilelik haftasına uygun miktarlarda kalori içeren diyetler ile karbonhidrat, protein ve yağ alımı planlanır. Tıbbi açıdan bir sakınca yoksa yürüyüş veya yüzme gibi aktiviteler gebelik diyabetinde ilk basamak tedavi yolu olarak benimsenir. Aynı zamanda hamile kişiye belli aralıklarla kan şekeri takibi de yapmalıdır.
Hamilelikte Şeker Varsa Ne Yapmalı?
Gebelik şekeri olursa ne olur sorusu şu şekilde yanıtlanabilir; Gebeye gerekli tetkikle yapıldıktan sonra hamilelik şekeri tespit edilirse şeker seviyesini stabil tutacak beslenme ve egzersizler ile tedavi uygulanır.
Hamilelikte Gebelik Şekeri Kaç Olmalı?
Gebelik süresince kan şekeri takibi nasıl yapılmalıdır sorusuna yanıt olarak; İdeal açlık kan şekeri seviyesi 60-90mg/dl arasında tokluk kan şekeri seviyesi ise 120-130 mg/dl olarak bilinir. Hamilelik döneminde haftada en az 2 farklı gün kahvaltıdan önce ve kahvaltıdan 2 saat sonra, öğle ve akşam yemeğinden önce ve gece 23.00’da olmak üzere günde 5 defa kan şekeri ölçümü yapılmalıdır. Bu şekilde kişinin şekeri takip edilebilir.
Gebelikte Şeker Kaç Olursa Bebeği Etkiler?
Gebelik Şekeri Bebeğe Zarar Verir mi? Gebelik diyabeti sağlık sorununu yaşayan anne adayında iki haftalık diyet ile egzersiz tedavisine karşın açlık kan şekeri 105 ya da yemekten sonra 1 saat kan şekeri 140 mg/dl ise; mutlaka insülin tedavisine başlanır.
Gebelik Şekeri Anneden Bebeğe Geçer mi?
Diyabeti olan anne adaylarının bebekleri diyabet hastası olmuş şekilde dünyaya gelmez. Ancak diyabet hastalığı genetik olarak gelişebileceğinden, dünyaya gelen bebeklerin erişkin yaşa geldiklerinde şeker hastası olma artar.
Hamilelik Şekeri Erken Doğuma Neden Olur mu?
Plasenta yolu ile beslenen bebek annedeki yüksek şekerden olumsuz şekilde etkilenmektedir. Bebeğin iri doğmasına sebep olabilen gebelik şekeri kontrol altına alınmaz ise, akciğerlerin gelişememesi, doğumsal bozukluklar, erken doğum hatta bebeğin kaybına dahi sebep olabilmektedir.
Sosyal Medyada Paylaş:
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Gebeliğin etkisiyle meme dokusunda çeşitli değişiklikler oluşur.Yüksek düzeydeki östr…
Devamını OkuPreeklampsi hamilelik döneminde beliren, hamileliğin anormal seyrettiği bir durumdur.…
Devamını Oku