Emziren kadınlarda gebe kalma riski % 1-2 den az olmakla birlikte ilk reglden önce ovulasyonun başlayabildiği de görülmüştür. Emzirmeyen lohusaların 3 hafta sonunda, uygun şekilde emziren lohusa kadınların ise 3. ayın sonunda ek bir korunma yöntemine başlaması tavsiye edilir. Anne ile bebek sağlığı için 2 yıldan daha kısa sürede gebelik sakıncalı görülmektedir.
Emzirme Döneminde Doğum Kontrolü Nasıl Yapılır?
Düzenli kullanılması halinde koruyuculuğu oldukça yüksek olan doğum kontrol hapları, aile planlaması yapmak için kadınların oldukça sık başvurduğu bir yoldur. İçeriğindeki yüksek östrojen sebebi ile emzirme döneminde kullanılması pek önerilmez. Bunun doğum kontrol haplarının yerine içerisinde yalnızca progesteron olan doğum kontrol hapları ya da spirallerin kullanımı daha uygundur. Emzirme döneminde hangi doğum kontrol yönteminin sizin için uygun olduğunun seçilmesi için jinekoloğa muayene olmak tavsiye edilir.
Emziren Bir Kadın Hamile Kalabilir mi?
Doğum sonrasında emziren kadının hamile kalma olasılığı düşük bir ihtimal olsa da vardır. Korunma yöntemleri içinde en uygun yöntemler "spiral, prezervatif (kondom), yalnızca progesteron içerikli doğum kontrol hapları ve üç aylık depo progestin iğneleri olarak sıralanabilir. Emzirme döneminde prezervatif kullanımı kişiyi hem hamile kalmaktan hem de cinsel yolla bulaşabilecek hastalıklardan korur.
Emziren Anne Nasıl Korunmalı?
Emziren Anne Korunmalı mı? Sorusu şu şekilde yanıtlanabilir; Yeni doğan bebeğinizi düzenli olarak emziriyorsanız, regl olmadığınız sürece doğum sonrasındaki ilk 6 ay içinde emzirmenin gebelikten koruyucu etkisinden yararlanabilirsiniz. Emzirmenin hamile kalmaktan koruyucu etkisi bebeğin emmesinin refleks yolla hipofiz bezinden yumurtlamayı baskılayıcı prolaktin hormonu salgısını artırmasından kaynaklanmaktadır. Normalde süt üretiminden sorumlu olan prolaktin hormonu kanda belli bir seviyenin üzerinde olduğu sürece yumurtlama baskılanmaya devam eder. Prolaktinin hormonunun yumurtlamayı baskılaması için salgılanması gereken miktar kadından kadına değiştiğinden şu öneriyi dikkate alın Bebeğinize ek gıdalar vermeye başladığınız zamandan itibaren artık emzirmenin gebelikten koruyucu etkisine tam olarak güvenmemelisiniz ve bir aile planlama yöntemi uygulamaya başlamalısınız
Doğumdan Sonra Hamile Kalmamak İçin Ne Yapmalıyım?
Emzirme döneminde adet olamama (amonere) gebelikte korur mu ? Emzirme veya pompa ile sütün sağılması yumurtlama ve yumurtlama gelişimini baskılayan prolaktin hormonunu arttırır ve gebelikten koruyabilir. Dünya sağlık örgütünün yaptığı çok merkezli bir çalışmada ; bebek sadece anne sütü ile besleniyorsa, 6 aydan küçükse, annenin adeti başlamamışsa %98,1 oranında gebelikten koruduğu gösterilmiştir. Gündüz ve gece emzirme olmalıdır(günde en az 6 kez). Bu yöntem çalışan annelerde başarılı değildir. Bebeğe 6. aydan sonra ek gıdalara başlanması ile emzirme devam etse de koruyuculuk azalır
Doğumdan Ne Kadar Süre Sonra Doğum Kontrol Hapı Kullanılabilir?
Herhangi bir sebepten anne bebeği emziremiyorsa, doğum kontrol haplarına doğumdan 40 gün sonra başlaması uygun olur. Emziren anneler ise sadece progesteron içeren doğum kontrol haplarını kullanılabilir. Bu hapları düzenli şekilde mümkünse her gün aynı saatte almak gerekir. Doğum kontrol haplarının ve aylık iğne(mesigyna) gibi östrojen içeren korunma yöntemleri anne sütünden bebeğe geçebilen maddelerin varlığı nedeniyle emzirme dönemde uygun değildir ve seçilmemelidir.
Emzirirken Neden Doğum Kontrol Hapı Kullanılmaz?
Doğum kontrol haplarının emzirirken kullanılması tavsiye edilmez çünkü bu haplar östrojen ve progesteron hormonlarını içerirler. Yapılan çalışmalarda bu hapların östrojen içeriğinin süt miktarını azalttığı gösterir. Östrojen içerdiği için hamilelikte oluşan kanın pıhtılaşma eğilimi nedeni ile damar tıkanıklığı riski taşır doğumdan sonra en az 6 haftadan boyunca kullanılmaları önerilmez.
Sosyal Medyada Paylaş:
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Gebelikte kararma hamilelik dönemindeki pek çok kadının yaşadığı bir durumdur. Gebeli…
Devamını OkuGestasyonel diyabet yani gebeliğe bağlı diyabet sadece gebelik döneminde görülen şeke…
Devamını Oku