DOR yani düşük over rezervi yumurtalıkların üreme yetilerini kaybetmeye başlamalarına ve hamile kalma ihtimalinin düşmesine neden olan bir hastalıktır. Düşük yumurtalık rezervi kısırlık vakalarının yüzde 10’u ile yüzde 30’unda görülmektedir.
Düşük Over Rezervi Nedir?
Kadının yumurtalıklarında yer alan foliküllerin sayısında azalma olması düşük over rezervi olarak isimlendirilir. Yumurtalık rezervinin düşmesinin nedenleri arasında yaşın ilerlemesi en önemli sebep olarak bilinmektedir. Kadınlarda yaş ilerledikçe yumurtalık rezervi düşer. Özellikle 35 yaşın üzerindeki kadınlarda yumurta kalitesi ve sayısı hızlı şekilde düşmektedir. Adetin düzenli olması kişinin yumurtalık rezervinin iyi olduğu anlamına gelmez. Az sayıda yumurtası olan kadınlar da uzun süre boyunca düzenli şekilde regl olabilir. Erken menopoz yaşayan kadınların çoğunda ise yumurta sayısı genç yaşta azalmaktadır. Yumurta rezervinin düşmesinde ilerleyen yaş dışında farklı faktörler de etkili olmaktadır. Yumurtalıklarla ilgili operasyon geçirmiş olmak, kemoterapi ya da radyoterapi tedavileri almış olmak, sigara ya da alkol tüketmek, aşırı kilolu olmak ve Turner sendromu da DOR sebepleri arasında sayılabilmektedir.
Over Rezervi Değerlendirilmesi Nasıl Yapılır?
Düşük over rezervi olup olmadığı yapılacak olan over rezervi değerlendirmesi ile anlaşılır. 35 yaşın üzerinde olan ve ailesinde erken menopoz görülen kişilerde düşük over rezervi saptanma riski yüksektir. Over rezervinin ne durumda olduğunu anlamak için uygulanan pek çok test vardır ve bu testler kadının üreme sağlığı ile ilgili detaylı bilgi vermektedir. Over rezervi biyokimyasal testler, bazal FSH, E2, AMH gibi statik testler, dinamik testler, ultrasonografi testleri over rezervi değerlendirmesi için uygulanmaktadır. AMH’nin kandan bakılması ve ultrasonla birlikte değerlendirilmesi önerilmektedir.
Düşük Yumurtalık Rezervi Nedenleri
Yaşınız kaç olursa olsun DOR, gebelik şansını düşüren ve düşük riskini arttıran son yılların en çok soru sorulan konularından biridir. Yumurtalıkların üreme potansiyellerini kaybetmesi olarak da tanımlanabilir. İleri yaş veya genç yaş fark etmeden DOR, infertilite hastalarının yaklaşık %15-30’unu oluşturur. Yumurtalık rezervi AMH testi ve/veya ultrasonda antal folikülün sayılması ile ölçülür.
- Yaşla birlikte azalır.
- Önemli ölçüde arttırılamaz.
Düşük yumurtalık rezervinin nedenleri arasında;
- Çikolata kistleri (Endometriyozis),
- Yoğun sigara ve alkol tüketimi,
- Obezite,
- Yumurtalıkla ilgili geçirilen operasyonlar,
- Kemoterapi ve radyoterapi tedavilerinin görülmesi yer almaktadır.
Düşük Over Rezervi için Ne Yapılmalı?
Düşük over rezervi olan kadınlar öncelikle bu konuda uzman bir kadın doğum hekimi ile irtibata geçmeli ve tedavisine başlamalıdır. Uygulanan tedavinin yanı sıra kişinin yumurta kalitesini korumak ve rezervinin daha da azalmasını engellemek için uygulayabileceği bazı öneriler vardır. Bu öneriler yaşam tarzı ile ilgili olup kişinin genel sağlık durumuna da katkı sağlayacak önerilerdir;
- Sağlıklı, dengeli ve çeşitli şekilde beslenmek
- Düzenli şekilde fiziksel aktivitede bulunmak ve egzersiz yapmak
- Yeterli, düzenli ve kaliteli uyku
- Kimyasal maddelerden mümkün olduğunca uzak durmak ve fast food tarzı gıdalardan uzak durmak
- Sigara, alkol gibi zararlı maddelerden uzak durmak
- Doktor kontrolü altında antioksidan ilaç kullanmak
Yapılacak tetkikler ve değerlendirmeler sonucunda uygulanacak tedaviye ek olarak bu önerilerin uygulanması kişinin çocuk sahibi olma ihtimalini artırır ve bu süreçte uygulanabilecek olan yardımcı üreme tekniklerinin başarıyla sonuçlanmasına katkı sunar. Bebek sizi bulana kadar bedeninize, iç güdülerinize ve doktorunuza güvenin. En doğurgan dönemde bile stres gebelik şansını %40 azaltır.
Sosyal Medyada Paylaş:
Bunlar da İlginizi Çekebilir
AMH kadınlar için önemli bir hormondur. AMH doğurganlığı etkilemektedir.…
Devamını OkuAçıklanamayan infertilite ya da diğer adı ile sebepsiz kısırlık çiftlerin çocuk sahib…
Devamını Oku