Doğum sonu kilolar yeni anne olan kadınların kendileri ile ilgili en büyük rahatsızlıklarından biridir. Anne olmak dünyanın en güzel duygularından ve en önemli sevinç kaynaklarından biridir. Bu sebepten bu özel durumun şartlarını kabul etmeli, bunun getirdiği heyecan, bedenini beğenmeme, yetersizlik hissi gibi problemleri gözünüzde büyütmemelisiniz. Doğum sonrasında sizi huzursuzedebilecek en önemli problem fazla kilolarınız olabilir. Ancak lohusalık döneminde kilo verme konusunda acele etmemelisiniz. Kilo verme sürecinin sabır gerektirdiğini unutmamalısınız. Doğum sonrasında yeteri kadar sütünüz varsa ve mama desteksiz bebeğinizin sağlıklı büyümesini sağlıyorsanız çok daha rahat bir şekilde kilo verebilirsiniz.
İçindekiler
Doğum Sonu Kiloları Vermek İçin Öneriler
Hamilelik kilolarını vermek için bu tavsiyeleri dikkate alabilirsiniz;
- Bebeğinizi sık aralıklarla emzirin, emzirmenin kalori yakma konusunda etkili olduğunu unutmayın.
- Doğum sonrasında emzirme döneminde beslenme düzeni önemsenmelidir. Özellikle emzirme esnasında bol bol su içmelisiniz, günde 1-2 fincan yeşil çay tüketin. Birkaç saatte bir emzirmeye çalışın, böylece süt üretimini uyarmış olursunuz.
- Gece emzirmeleri süt üretimini uyardığı için çok önemlidir. Bebeğiniz her istediğinde onu emzirirseniz süt üretiminiz artar ve daha çabuk kilo verip forma girersiniz.
- Bebeğiniz geceleri uyuyorsa 3 saati geçmeyecek bir biçimde sütünüzü sağabilirsiniz.
- Her gün açık havada orta tempoda minimum yarım saat yürümeniz önerilir.
- Sabah uyandıktan sonraki 1 saat içerisinde kahvaltı yaparsanız vücudunuz enerji harcamaya ve yağ yakmaya başlasın.
- Uzun süre aç kalmak, düzensiz ya da yetersiz beslenmek kilo almaya zemin hazırlayabilir.
- Bebeğinizle ilgilenmekten kahvaltı yapmaya vaktiniz olmuyorsa 1 su bardağı süt içerek veya 1 avuç ceviz, badem, kuru kayısı, kuru üzüm karışımı tüketerek metabolizmanızı harekete geçirebilirsiniz.
- 2-3 saat ara ile günde 6-8 öğün olacak şekilde beslenmeye özen gösterin. 4 saatten uzun süre aç kalmak süt üretimini engellediği gibi sizin de kilo vermenizi de engeller.
Doğum Sonrası Kilolardan Nasıl Kurtulunur?
Ana öğünlerde zeytinyağlı bol salata yemek tok kalmayı sağladığıiçim sütünüzü bitkisel steroller yönünden zenginleştirir bebeğinizin kabız kalmasını da önler. Ana öğünlerde her grup ana besin mutlaka tüketilmelidir: et grubu, ekmek grubu, süt grubu, meyve grubu ürünlerinden azar azar tüketin. Her gün 1 avuç kadar içi işlem görmemiş kuruyemiş tüketin, çok yoğun ve stresli olursanız, sütünüzün azaldığını hissettiğinizde de malt içecekleri tüketebilirsiniz. Omega-3 ve omega-9 kullanın, omega-3-9'un kan kolesterolü üzerindeki iyi etkileri, beyin fonksiyonları ve bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkilerinin yanı sıra, metabolizmanın düzgün çalışması konusunda da etkilidir.
Doğum Sonrası Kilolar Ne Zaman Gider?
Doğumdan sonra ilk 4 ay süresince ayda yarım kilo ile 1 kilo zayıflama normal kabul edilir. Ancak anne çok kilolu ise ya da çok kilo aldı ise ayda 2 kilo kayıp da gözlenebilir. Ancak ayda 2 kilodan daha fazla kilo vermek emziren anne için sakıncalı olabilir. Doktor onayı ile hafif yürüyüşler ve egzersizler yapmak hamilelik kilolarını vermeyi hızlandırılır.Doğum kiloları kendiliğinden gider mi sorusunun yanıtı şu şekilde verilebilir; Hamilelik süreciniz boyunca 15 kilo ve altındaki kilo alımlarında eski kiloya ulaşma konusunda bir sorun yaşanmamaktadır. Bu kiloların dörtte biri doğumdan hemen sonra, dörtte biri de 2 aya kadar kendiliğinden gider. Kalan kısmı için ise sağlıklı ve iradeli bir disiplin gerekir.
Hamilelik Sonrası Ödemi Atmak İçin Ne Yapmalı?
Doğumdan sonra ödem atmak için ne yapmalı sorusuna şu şekilde yanıt vermek mümkündür;
- Proteinden zengin bir beslenme rutini oluşturun.
- Bol bol sıvı tüketin.
- Uygun ve yeterli miktarda egzersiz yapın.
- Bebeğinizi sık aralıklarla emzirin.
- Çok tuzlu ve şekerli gıdalarla beslnemekten kaçının.
- Sık sık ve küçük porsiyonlar tüketin.
Sosyal Medyada Paylaş:
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Düzenli kullanımda koruyuculuğu oldukça yüksek olan doğum kontrol hapları, doğum kont…
Devamını OkuGebelikte beslenme diğer dönemlerdeki beslenmeden çok daha önemlidir. Bebeğin tek bes…
Devamını Oku