İçindekiler
Doğum Kontrol Hapı Nedir?
Doğum Kontrol Hapı Nedir? Gebeliğin meydana gelebilmesi için her kadının vücudu 28 günde bir yenilenmektedir. Bu döneme ise menstrüasyon dönemi ismi verilmektedir. Ancak bazı durumlarda çiftler bebek dünyaya getirmek istemeyebilmektedir. Aile planlaması noktasında ise doğum kontrol haplarına başvurulmaktadır. İstenmeyen gebeliklerin oluşumunun önüne geçilmektedir. Oldukça etkili haplardır fakat bazı durumlarda koruma sağlanmayabilmektedir. Bundan dolayı da %100 koruma sağladığı söylenememektedir. İlaç bırakılır ise yumurtlama yeniden başlamaktadır.
Bu ilacın kullanımından önce mutlaka muayene olunması gerekmektedir. Çünkü bazı bireylerin bu hapları kullanması sakıncalı sonuçlar doğurabilmektedir. Aynı zamanda bu ilaçlar yalnızca istenmeyen gebeliği önlemek amacı ile değil regl ağrılarını hafifletme amacıyla da kullanılabilmektedir. Doğum kontrol hapının yan etkilerinin olduğunun da bilinmesi gerekmektedir. Bu nedenle doğru kullanımına dikkat edilmesi önerilenle arasında yer almaktadır.
Doğum Kontrol Hapı Nasıl Kullanılır?
Doğum Kontrol Hapı Nasıl Kullanılır? Hapların kullanımından önce kişinin muayene edilmesi ve ilacı kullanmaya uygun olup olmadığının öğrenilmesi gerekmektedir. Bu ilaçlar genelde 21 veya 28 adet tablet içermektedir. İlaçların kullanımı esnasında kesinlikle ara verilen bir gün olmaması gerekmektedir. Her gün mutlaka aynı saatte alınması gerekmektedir.
İlk kutunun bittiği dönemde regl dönemi yaşanmaz ise mutlaka gebelik testinin yapılması gerekmektedir. Bazı durumlarda gebe kalındığı halde ilaç kullanılmaya devam etmektedir ve bu durum bebeğe zarar verebilmektedir. Bundan dolayı gebelik oluşmuş ise ilacın bırakılması gerekmektedir. İlaç kullanımı esnasında zamanlamaya çok dikkat edilmesi önerilmektedir çünkü aynı zamanda alınmaması etkisini yitirmesine neden olabilmektedir.
Doğum Kontrol Hapı Çeşitleri Nelerdir?
Doğum Kontrol Hapı Çeşitleri Nelerdir? İstenmeyen gebelikleri önleyen doğum kontrol haplarının farklı çeşitleri bulunmaktadır. Bu çeşitlerden hangisi kişiye uygun ise o ilaç verilmektedir. Doğum Kontrol Hapı hapının çeşitleri ise şu şekilde sıralanmaktadır:
- Kombine haplar
- Monofazik haplar
- Multifazik haplar
- Uzatılmış döngü hapları
- Sadece pregesteron içeren haplar
- Acil kontrasepsiyon
Doğum Kontrol Hapları Ne Kadar Süreyle Kullanılabilir?
Doğum Kontrol Hapları Ne Kadar Süreyle Kullanılabilir? Hapların kullanımı kişinin gebe kalmayı planlamadığı dönem boyunca kullanılmaktadır. Genelde 21 tabletten oluştuğu bilinmektedir. Bir ay içerisinde kişinin bu hapları doğru bir şekilde kullanması gerekmektedir. Özellikle her gün saatinde kullanılması gerekmektedir. Çünkü saatinde kullanılmaması gebelik ihtimalini arttırmaktadır ve ilacın etkisini kaybetmesine neden olabilmektedir. Tablet bitene kadar asla ara verilmeden kullanılmakta ve 21 tablet bitirildikten sonra ise 7 gün kullanmaması gerekmektedir.
Doğum Kontrol Hapının İçmeyi Unutulması
- 1 hap unutulduğunda unutulan günün hapı, hatırlanır hatırlanmaz alınır. Ayrıca o güne ait hap da normal zamanında alınmalıdır. Kalan haplar aynı düzende devam edilir.
- Hap, 48 saatten fazla alınmamışsa 7 gün boyunca ek bir yöntem ( prezervatif gibi) kullanılmalıdır.
- 3 hap unutulduğunda Paket atılıp aynı gün yeni bir pakete başlanmalıdır. Bir hafta süreyle ek bir yöntem kullanılmalıdır.
Doğum Kontrol Hapları İnferliteye Yol Açar mı?
Doğum Kontrol Hapları İnferliteye Yol Açar mı? Pek çok kadın tarafından merak edilen sorulardan bir tanesi de budur. Böyle bir durum söz konusu değildir. bırakıldıktan sonra doğurganlık olumsuz olarak etkilenmez. Doğum kontrol hapları bırakıldıktan sonraki gebelik oranları 6 ay içinde %83, 1 yıl içinde %94 olarak saptanmıştır. Yalnızca yumurtlamanın olmamasını sağlamakta ve gebeliğin oluşmasını engellemektedir. Bundan dolayı da hiçbir doğum kontrol hapının inferliteye yol açtığı bilinmemektedir.
Sosyal Medyada Paylaş:
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Preeklampsi hamilelik döneminde beliren, hamileliğin anormal seyrettiği bir durumdur.…
Devamını OkuDoğumdan sonraki 6 haftalık ( 40 günlük ) bir süreçtir. Bu dönemde kadın vücudunda ol…
Devamını Oku