Dış gebelik (ektopik gebelik) embriyonun genelde fallop tüplerinin içerisine ve nadir olarak da rahim ağzına veya karın içine yerleşmesi durumu olarak tanımlanmaktadır. Farklı bölgelere yerleşebilen embriyo, daha çok fallop tüplerinin içerisine yerleşerek dış gebeliğin oluşmasına neden olmaktadır.
Her 100 gebeliğin 1’i dış gebelik olarak gerçekleşmektedir ve görülme sıklığı her yıl biraz daha artmaktadır. Normal koşullarda tüpün içersinde sperm ile döllenen yumurta, tüpün hareketi sayesinde rahim içine taşınır ve gebelik rahim içersinde gerçekleşir. Dış gebelik durumunda, yumurtanın rahim içine geçişi gecikir ya da bir şekilde engellenirse gebelik rahim dışında gerçekleşir.
Yumurtalık kısmında üretilmekte olan yumurta hücresinin rahime ulaşana kadar izlemekte olduğu yol olan fallop tüpleri ya da diğer kısımlar embriyoyu tutabilecek ve koruyabilecek bir yapıya sahip değildir. Bundan dolayı da embriyo da düzgün bir şekilde gelişme göstermemektedir. Aynı zamanda bu durum annenin hayati durumunu da tehlikeye sokmaktadır.
Dış gebeliğin devam ettirilebilmesi mümkün değildir. Eğer embriyonun farlı bir bölgeye yerleştiği fark edilir ise gebelik en kısa sürede sonlandırılmaktadır. Aksi durumda embriyo fallop tüplerine hasar vermekte ve üreme kabiliyetinin hasar görmesine, hayati tehlikenin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bu nedenle erken tespit edilmesi büyük önem taşımaktadır. Fark edildiğinde ise vakit kaybetmeden gebeliğin sonlandırılması gerekmektedir.
Dış Gebelik Nedir?
Dış Gebelik Nedir? Gebelik ilk olarak döllenmiş bir yumurta ile başlamaktadır. Normal şartlarda ise döllenmiş yumurta, rahmin iç yüzeyine yapışmaktadır. Dış gebelikte ise döllenmiş bir yumurta, farklı bir bölgeye yerleşmekte ve burada gelişmeye başlamaktadır. Bu duruma aynı zamanda ektopik gebelik ismi de verilmektedir. Normal şekilde ilerleyen bir durum değildir. Döllenmiş olan bir yumurta rahmin dışında yaşayamamaktadır. Ayrıca büyümekte olan doku tedavi edilmez ise hayati tehlike oluşmasına neden olmaktadır.
Oldukça ciddi bir durum olduğu bilinmektedir. Belirtileri fark edildiğinde gebenin mutlaka muayene edilmesi gerekmektedir. Eğer dış gebeliğin olduğu fark edilir ise gebeliğe en kısa sürede son verilmesi gerekmektedir. Bu sayede gebenin hayati tehlikesi ortadan kaldırılmaktadır.
Dış Gebelik Belirtileri Nelerdir?
Dış Gebelik Belirtileri Nelerdir? Böyle bir durumda normal gebelik belirtileri yaşanabilmektedir. Fakat sağlıklı bir gebelikten farklı olarak bazı belirtileri ortaya çıkarmaktadır. En yaygın ortaya çıkan belirtileri arasında şunlar yer almaktadır:
-
Kilo kaybı
-
Baş dönmesi
-
Bayılma
-
Vajinal lekelenme ve kanama
-
Karnın belirli bir noktasında ortaya çıkan şiddetli ağrı
-
Rektal basınç
-
Bıçak saplanması benzeri ağrılar hissedilmesi
-
Sindirim sisteminde ortaya çıkan problemler
Bu belirtiler gebelik döneminde ortaya çıkmış ise mutlaka gebenin muayene edilmesi ve gebeliğin ne durumda olduğunun öğrenilmesi gerekmektedir.
Dış Gebelik Nedenleri Nelerdir?
Dış Gebelik Nedenleri Nelerdir? Her kadında ortaya çıkabilecek bir durumdur. Bundan dolayı gebe kalan her kadının bu konuda dikkatli olması gerekmektedir. Dış gebeliğe neden olabilecek durumlar şu şekilde sıralanmaktadır:
-
Hamilelik yaşının 35 yaş ve üzerinde olması
-
Daha önce dış gebelik geçirmek
-
Cinsel yol ile bulaşan hastalıklar
-
Birden fazla kürtaj geçirmek
-
Daha önce pelvik operasyonu geçirmiş olmak
-
Endometriozis
-
Doğurganlık arttıran ilaç ya da tedaviler ile oluşmuş gebelik
Dış Gebelik Tanısı Nasıl Konulur?
Dış Gebelik Tanısı Nasıl Konulur? Öncelikle dış gebeliğin belirtileri arasından bazılarının hissedilmesi durumunda mutlaka muayene olunması gerekmektedir. Hassasiyet, ele gelen kitle vb. dış gebelik bulguları var ise bunların araştırılması gerekmektedir. Gebe olan kişinin ayrıntılı bir şekilde muayenesi yapılmakta ve gebelik durumu kontrol edilmektedir. Eğer muayene sonucu dış gebelik çıkarsa en kısa sürede gebeliğe son verilmektedir.
Dış Gebelik Tedavisi Nasıldır?
Dış Gebelik Tedavisi Nasıldır? Döllenmiş bir yumurta rahmin dışarısında normal bir şekilde gelişmemektedir. Bundan dolayı dış gebelik durumu oluşmakta ve bu duruma son verilmesi gerekmektedir. dış gebelik tedavi yönteminde ise ilaç, laparoskopik cerrahi ya da abdominal cerrahi yollarına başvurulabilmektedir.
Sosyal Medyada Paylaş:
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Lohusalık döneminde salgılanan süt, annenin tükettiği besinlerin bir ürünüdür. Lohusa…
Devamını OkuPreeklampsi hamilelik döneminde beliren, hamileliğin anormal seyrettiği bir durumdur.…
Devamını Oku