AMH kadınlar için önemli bir hormondur. AMH doğurganlığı etkilemektedir.
AMH Nedir?
AMH bir hormondur. Kadınlarda salgılanan bu hormon anne karnında salgılanmaya başlar ve kişi menopoza girene kadar devam eder. Ancak menopoz döneminde tamamen salgılanması kesilmez, azalarak salgılanır. AMH açılımı Anti Müllerian Hormonu’dur. Bu hormon yumurtalık rezervi kalitesini gösterir. AMH yalnızca kadınlarda salgılanmaz. Erkeklerde de bulunan bu hormon testis fonksiyonları için önemlidir.
AMH Ne İşe Yarar?
AMH kadınlarda küçük yumurtalarda salgılanan hormondur. AMH yumurtanın ne kadar hızla gelişeceğini belirler. AMH seviyesi önemlidir çünkü yumurtalıklardaki yumurta sayısı hakkında bilgi verir. AMH yumurtalıklardan salgılandığı için güvenilir bir testtir.
AMH Hormon Seviyeleri Nedir?
AMH hormon seviyeleri sayesinde yumurta rezervlerinin ne durumda olduğu anlaşılabilir. AMH kadınlardaki doğurganlık seviyesini gösteren hormondur aynı zamanda bebeğin cinsiyetini de bu hormon belirler. AMH değeri şu şekilde sıralanabilir:
- 1 ng/ml altında olduğu zaman düşük,
- 1-2 ng/ml olduğunda alt-normal,
- 2-4 ng/ml olduğunda Amh normal,
- 4 ng/ml üzerinde olduğunda yüksek yumurtalık rezervi olarak bilinir.
AMH çok düşük olduğu zaman bile gebe kalma ihtimali bulunur. AMH’nin en düşük olduğu değerde bile tüp bebek ihtimali her zaman vardır. Ayrıca AMH değeri 2 ve üzeri olan kadınlar daha kısa sürede hamile kalabilir.
AMH Testi Nedir?
AMH testi sayesinde kadınlardaki yumurtalık rezervleri ölçülebilir. FSH hormonu da bu konu hakkında bilgi verse de her ay değişkenlik gösterdiği için net bilgiye ulaşmak mümkün olmayabilir. Bu sebeple AMH testi yumurtalıklardaki yumurta sayısı hakkında daha net bilgi verebilir. Bu test kan alımıyla yapılır. AMH değerleri yaş ilerledikçe düşüş gösterir. Çünkü kadınların yaşı ilerledikçe yumurta rezervlerinde azalma görülür.
AMH Testi Hangi Durumlarda Yapılır?
AMH testi yumurtalık rezervinin anlaşılmasında çok önemli olan bir testtir. Tüp bebek tedavisi düşünen kişilere bu test yapılır. Ayrıca;
- Genital anomalisi bulunan kişilere tanı için,
- Yumurtalık kanseri araştırılması ve takibi için,
- Menopoz teşhisi için,
- Polikistik Over Sendromu tanısı koymak için
AMH testi uygulanabilir.
AMH Testi Nasıl Yapılır?
AMH testi kana bakılarak yapılan bir testtir. Damar yolundan kan alınır ve bu kan analiz edilerek AMH değerinin ne olduğu anlaşılır.Bu test Adetin adet döneminde yapılması önerilmektedir. Bu testi yaptırırken aç olmak gerekmez. Aç ya da tok AMH testi yapılabilir.
AMH Yüksekliği
AMH yüksekliği AMH’nin 4 ve üstü olduğu durumlardır. Üreme tekniklerine başvurulduğunda olumlu sonuç alma ihtimali çok yüksektir. Bu sebeple tedavi dozları önem taşır. AMH yüksekliği belirtileri arasında PCOS bulunur. AMH değeri çok yüksek olan kişiler PCOS’a sahip olabilir. Çünkü AMH değeri yükselmesi rezervlerin çok fazla olduğu veya PCOS olduğu durumlarda meydana gelir.
AMH Düşüklüğü
AMH düşüklüğü yumurtalık rezervinin düşük olduğu anlamına gelir ancak yumurta rezervinin düşük olması asla çocuk sahibi olamazsınız anlamına gelmez. AMH düşüklüğü sebepleri; genetik faktörler, çevresel faktörler, fazla sigara kullanımı, kadının yaşının ilerlemiş olması, yumurtalıklardan ameliyat olmak olarak sıralanabilir. Ancak bir nedene bağlı olmadan da AMH düşük olabilmektedir.
AMH Düşüklüğü Belirtileri
Normal adet döngüsü 27-32 gün arasında değişiklik gösterir. Ancak AMH düşüklüğü olan kişilerde 21-25 gün arasında döngü yaşanabilir. Premenopoz döneminde ise bu durum tam tersi halini alır. Rezervler azaldıkça adet döngüsündeki gün sayısı fazlalaşabilir. Normalde ilerleyebilir. Yinede sık adet görme, veya adet aralıklarının açılmasının tek sebebı AMH rezervleri değildir. En doğru bilgiyi kadın doğum uzmanınızdan almanız gereklidir.
Kadınlarda AMH değeri kaç olmalı?
Kadınlarda normal AMH değeri; 2-4 ng/ml arasıdır. Yüksek AMH değeri ise 4 ng/ml ve üzeridir. 1 ng/ml altındakiler düşük rezervi gösterir. Bu sebeple AMH değeri 1.5-4 ng/ml arası olmalıdır.Polikistik overli hastalarda bu değer yüksektir.
Kadınlarda AMH hormonu nedir?
Kadınlarda AMH hormonu yumurta rezervlerini gösterir. Hamile kalmak için bu değerin normal aralıkta olması önem taşır.
AMH testi adetin kaçıncı günü yapılır?
AMH testi adetin herhangi bir günü yapılabilir. Fakat en iyi sonuç için adet döneminde yapılması önerilmektedir.
AMH yi yükseltmek için ne yapılmalı?
AMH yükseltmek için bir ilaç ya da hormon yoktur. Cerrahi müdahale ile de yükseltilemez. AMH değeri düşük kişiler için tüp bebek gibi tedavi yöntemleri ile bebek sahibi olmak önerilir.
AMH değeri aydan aya değişir mi?
AMH değeri FSH gibi büyük oranda değişimler göstermez. Tedavi sürecinde 6-12 ay arasında yenilenmesi önerilebilir. Doktorunuzun tavsiyesi ile tekrarlanmaktadır.
Sosyal Medyada Paylaş:
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Açıklanamayan infertilite ya da diğer adı ile sebepsiz kısırlık çiftlerin çocuk sahib…
Devamını Okuİnfertilite (Kısırlık) nedir? İnfertilite, halk arasında kısırlık olarak bilinmektedi…
Devamını Oku